måndag 9 januari 2012

When you're in love, age don't matter

Observera: detta inlägg är ingen kritik mot islam utan (som vanligt) en pungspark riktad mot patriarkatet.

Nu när jag läst om islam i skolan har jag nämligen många gånger mött den här meningen:

"Muhammed gifte sig med Khadija som var HELA FEMTON ÅR ÄLDRE ÄN HONOM"

Wow. Men kan vi åtminstone nämna att Muhammeds favorithustru Aisha, en av dom han gifte sig med efter Khadijas död, var nio år då äktenskapet inleddes enligt ne.se. Jag har inte lyckats hitta om äktenskapet "fullbordades" vid detta tillfälle eller först senare. Enligt wikipedia skrev hon köpe/äktenskapskontraktet vid 9 men gifte sig vid vuxen ålder. Hursomhelst var ålderskillnaden mellan Muhammed och Aisha ganska mycket mer än femton år, nämligen 44.

OBS igen, jag kritiserar inte islam här. Jag vet ju inte ens om allt detta med Muhammed och hans hustrur är sant. Det jag vet är att ålderskillnaden när kvinnan i ett heteropar är äldre är väldigt viktig. Men om mannen är äldre är det knappt värt att nämnas.


För att dra fram några hundra år i tiden kan vi ju snacka lite om Demi och Ashton. När de två var ett par (för nu har de väl gjort slut?) så pointerades det ofta och gärna att Demi var 16 år äldre än Ashton. Nåt slags ombytta roller mot Muhammed och Khadija.

Andra parkonstellationer i Hollywood, som Tom Cruise och Katie Holmes, brukar media ej vara så åldersfixerade med. Det här är nästan läskigt, visste inte om det och googlade nyss fram det:

Tom är förr 62 precis som Demi

Katie är född 78 precis som Ashton

Men håller skvallerpressen på och babblar om att Tom är 16 år äldre än Katie? NEJ.

Detta beror som vanligt på den patriarkala könsmaktsordningen. Kvinnor är som ett glas mjölk som bör drickas så snart som möjligt och surnar ju äldre dom blir. Män är som ett fint vin som bara mognar och smakar bättre med åldern. "de grå tinningarnas charm" osv osv i all oändlighet. Eftersom män alltid värderas högre än kvinnor är ålder inget hinder. När de hittar en (mycket) yngre snygging är de bara att haffa, inga problem. Kvinnor som raggar på yngre män däremot är i bästa fall "cougars". Dessa kvinnor är alltså så pass ovanliga att de får en egen benämning. "Cougars" kännetecknas inte bara av att de raggar på lite yngre män, de är dessutom osedvanligt *fräscha för sin ålder* om de var lite gråhåriga hujeda mig, då skulle de sitta hemma längtandes men inte våga ta ett steg utanför dörren. I värsta (flesta) fall är de äckliga. Äldre män som raggar på yngre kvinnor är däremot bara "män", och de kan se ut hur fan som helst, inga konstigheter. Kram

Ps. förlåt att detta inlägget handlade så mycket om heteros, jag vet att det är tjatigt och tråkigt ds.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar