söndag 15 januari 2012

Weeds

Ok, har nu börjat kolla på den här serien:


Kärlek! Sex! Intriger! Action! Spänning! Vapen! Droger! Jag det är en serie som har allt. Både dom vanliga klyschorna och en hel del trevliga överraskningar.
 Surprise number one:
Nancy!

Seriens huvudkaraktär är en kvinna!!! Hon är inte perfekt!!! Hon är en ganska dålig mamma!!! Hon är kriminell!!!
Klyschor: hon är vit, straight och sexualiseras hela tiden, se bilden ovan.
Surprise number two:
Celia!

Celia är helt enkelt otroligt ond. Hon saknar helt kvinnligt kodade egenskaper som empati och medkänsla. Hon hatar sina egna barn och dom hatar henne.
Klyschor:
Även hon sexualiseras hela tiden. Hon är olycklig (=straff för att hon inte beter sig som en god kvina "bör")

Surprise number three:
Isabelle!


Hon är inte pinnsmal! Hon är ändå nöjd med sig själv! Hon hatar sin mamma! Hon är, vid tio års ålder, öppet lesbisk! Ok, det är så fint, jag älskar Isabelle. Och tjejen som spelar henne, Allie Grant, geni! Ja, alla kvinnliga skådisar i denna serie är iofs genier.
Klyschor
Eftersom hon väger kanske två kilo mer än genomsnittet är Isabelles främsta intresse, förutom tjejer och läsa en bok om Israel Palestina konflikten (jag vet, så smart!) att äta glass.

Sen har vi de manliga karaktärerna . Där har vi en drivor av  klyschor, t.ex onda kriminella, ganska stereotypa skildringar av afroamerikaner, mycket snack om kuken och hur det är den som "styr" m.m. jag tänkte dock skriva om de två som gör mig mest upprörd.

Klyscha nummer ett:
Silas!

Psyko.stalker-pojkvän som när hans flickvän kommer in på Princeton blir superavis och fösöker hindra henne från att åka och furfill her dream genom att sticka hål på en kondom, *så sin säd i hennes livmoder* och på så sätt binda sig till henne forever and ever. När gravtestet visar positivt blir han helt kokobananas och skickar tusen namnförslag. Sen gör hon abort, han tror att hennes föräldrar tvingat henne. kram. Sen lyssnar han säkert på denna på sitt rum. Kram

Klyscha nummer två:
Andy!

Förutom att han är en promiskuös *fri* själ som aldrig lyfter ett hederligt handtag, och det är helt ok eftersom han är dude, så är han helt jävla blåst. Vad gör han när hans typ tolvåriga brorson klagar över att all killar i klassen fått ett handjob utom han? Säger han sanningen, att dom killarna ljuger och är idioter? nej nej nej nej, istället tar Andy lille Shane till en bordell, där Andy är något av en stammis, och köper en hora till honom! Om detta gjordes för att visa på det sjuka i att tolvåriga killar så starkt måste manifestera sin (hetero)sexualitet pga rädsla för bögstämpeln, alternativt det förfärliga med prostitution, tyckte jag inte det fanns tillräckligt mycket pekpinnar. Ibland är pekpinnar jättebra!

 Så sammanfattningsvis: trots att Andy och Shane får alldelles för mycket utrymme tycker jag Weeds är väl värd en titt! En djupstudie i det amerikanska psyket, det minst sagt märkliga fenomenet gated communitys och flabbframkallande. Enjoy!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar