tisdag 2 juli 2013

Spring Breakers

tjenna! min tjej o jag unnade oss att se denna film på bio i lördags.
Ja så vad har jag att säga om detta? Spring Breakers handlar om de fyra tjejerna vi ser på bilden: Cotty, Faith, Brit och Candy. De pluggar på college men nu har det blivit dags för en paus, ett lov, ett spring break med fest, sol och bad och knark!!! Det visar sig dock att det pengarna Faith (den goda, kristna flickan som verkar längta efter ett annat liv) har ihopsparade inte räcker på långa vägar. Då rånar de tre andra tjejerna en restaurang, höga och upprepandes mantrat "låtsas att det inte är en film eller nåt. låtsas att det inte är på riktigt". De får ihop en hög med cash o tar bussen till Florida. Där blire fest, häkte, vapen, gangsters, olika aktiviteter i poolen med mera.

Efter att filmen tog slut satt jag i princip och gapade. Jag va liksom lite utpumpad pga såpass mycket visuella intryck samt förrvirrad. För vad handlar filmen om egentligen? vad vill regissören Harmony Korine egentligen säga med den? Vill han ens säga något? Eller är det bara konst? Filmen klarar lättsamt Bechdel´s test med sina fyra kvinnliga huvudpersoner som pratar med varandra om allt mellan himmel och jord. Jag upplever också att en stor del av fokuset ligger på vänskapen dom emellan, de är väldigt kärleksfulla, kramas, tar på varandra, skrattar. Karaktärerna tillåts flippa ut, ha kontrollen, ha en egen sexualitet, Samtidigt är tjejerna hela tiden "passivt" objektifierade. Dvs när de dansar, går med ryggen mot kameran eller sitter ner ligger fokus på deras skrev eller röv. De har också väldigt lite kläder på sig för det mesta, bikini är standard. Men det är ju också varmt i Florida. asså tycker det är svårt detta för känner att denna porträttering kanske försöker bidra till ett normaliserande av kvinnlig nakenhet. Som att en man som endast är ifylld kalsonger inte är automatiskt sexig? Eller så är det regissören tillika manusförfattaren harmonys ambition att proträttera dessa gurls som små sexiga tonårstjejer med korta shorts och djurryggsäckar, för att chocka desto mer när de senare i filmen sätter igång med lite illegala aktiviteter. Har Harmony Korine verkligen såpass bra analys?

I filmen förekommer också MÅNGA anonyma nakna tjejer som på så sätt bara är kroppar. Kanske för att verkligen illustrera hur CRAZY allting är. Tjejer dansar nakna! Här är bröst! Här är röv! Tjejer hånglar med varandra! Tjejer får öl över hela kroppen!

Ja så vad Spring Breakers bidrar med till den feminiztiska kampen tycker jag är svårt att säga. Men däremot bidrar den en hel del till kulturen tycker jag! Så kan ändå rekommendera er att se den, riktigt häftig film som inte liknar nåt jag sett tidigare.
myzigt. Hoppas ni har det lika gött som tjejurna ovan, puss!

6 kommentarer:

 1. Hej! Satt precis framför TV med min 9 år gamla lillebror, på disney XD visas då ett nytt barnprogram kallat Crash och Bernstein. Under hela programmet vill jag bara kasta något riktigt hårt på TV. Crash som är en vidrig liten lilla docka, uttrycker under hela programmets gång hur extremt olika flickor och pojkar är, och hur töntigt allt typisk flickigt är, att pojken som äger honom minsann ska ha ett eget rum, eftersom män behöver sin plats och också ska ta den. Inte dela rum med sin flickiga syster som gillar rosa, det kan ju inte vara bra för pojkar. Programmet bara skriker ut patriarkal samhällets normer, inget jag vill att min lillebror ska lära sig. Titta och upprörs!

  SvaraRadera
 2. japp precis sådär tänkte jag med! det kändes som en enda lång musikvideo, smått kvinnoförnedrande men ÄNDÅ så gillade jag den, tror jag? jag tyckte iallafall franco var underhållande, och roligt att se tjejerna i andra roller än de vanligen kör liksom. och britney-scenen var grym.

  weird yet.. worth watching. (tror jag)

  SvaraRadera
 3. har ej sett filmen utan bara trailern men det jag reagerade på var att james franco är utklädd till någon sorts latino-gangster?? varför inte bara anlita en latinamerikansk skådespelare istället för att "klä ut" en vit?

  SvaraRadera
  Svar
  1. James Francos roll är faktiskt uttalat en sk "wigga" Franco talar om att han "grew up as the only white boy in a black neighbourhood" osv. så därav looken antar jag

   Radera
 4. http://genusdebatten.se/filmrecension-och-analys-spring-breakers-2013-girls-gone-guns/

  Detta var en ganska bra analys tycker jag. Tack för sjukt bra blogg by the way!

  SvaraRadera
 5. Samma Julia som lämnade länken. Alltså hm, nu läste jag igenom den mer noga än jag gjorde på jobbet för ett tag sen (hehe). Kan ej bestämma mig! Tycker den har vissa poänger, men är ej säker på vad jag tycker. Och vad är det för jävla sida den ligger på? Känns som en mkt dubious sajt, hade ej sett det innan.

  SvaraRadera