lördag 16 februari 2013

Vilken han

Hej alla! Hoppas ni har en trevlig helg!
 Nu ska jag berätta om det kanske vanligaste (?) irritationsmomentet för alla oss med genusglasögonen konstant på näsan. Detta förekommer såpass ofta att även den tålmodigaste tröttnat för läääängesen. Situationen är såhär:
Du sitter och lyssnar på en föreläsare eller lärare eller en kompis som pratar om något allmänt. De talar om en icke namngiven och fiktiv person som fungerar som exempel för att illustrera ett händelseförlopp, ett sammanhang eller en företeelse. Personen kan vara "läkare" "patient" "journalist" "konstnär" "regissör" och så vidare. Tillslut kommer den du lyssnar på till en punkt då hen måste använda ett pronomen. Pronomet blir då i 99,99% av fallen HAN.

I en regissörs arbete ingår att ta tillvara på nyanserna i skådespelarnas minspel. Regissören bör lägga märke till minsta skugga som flyger över skådespelarnas ansikte för bästa möjliga resultat. Bäst gör han detta genom att lära känna sin ensemble väl.

 Vilken han????? Vilken fucking han???? Inget som sagts tidigare i samtalet/föreläsningen/lektionen har pekat på att den fiktiva personen är av manligt kön. Så fort det lilla ordet kommer rycker du till och börjar koka inombords. Om du orkar kanske du snabbt flikar in "eller hon!". Om du pallar kanske du skriker HEN!!!! Men allra oftast känns detta alltför energikrävande. Istället suckar du djupt och önskar att folk kunde chilla lite med männen och inte dra in dom överallt hela tiden.
Typ såhär känns det att höra han-pronomet hela tiden, som att vara omringad av snubbar o såpage uttråkad ATT7 kommentarer:

 1. Ah, minns när vi hade Othman Karim som gästföreläsare (han har regisserat 'för kärleken' med Tuva Tovotny bla) och alltid sa 'han' när det gällde fotografer men alltid 'hon' om han pratade om rekvisitörer/sminköser etc. Det var fräscht.

  SvaraRadera
 2. Jo det har nog alla varit med om. Dvs att man har utgått ifrån manligt kön. Det är trist. Det finns ibland skräckexempel man kan ta upp.

  När jag bodde utomlands för ett tag sedan gick den en naturdokumentär på TV. Och VARTENDA djur som dök upp var magiskt nog e... han! Trots de djur som sägs ha två kön(!)

  Alla fiskar, alla sköldpaddor och alla blötdjur var han, han och han.

  Sjukt patetiskt faktiskt.

  //Moder Svea

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du bör egentligen inte ha negativa åsikter om andra länders grammatik. Landet jag bor i t.ex könsbestämmer alla ord. Bil t.ex är feminin och .. soffa är maskulint. Det är inte snack om vad som är bättre eller sämre utan vad som samspelar bäst rent språkligt. Istället för att bli upprörd över bagateller så välj mer viktiga kamper.

   Radera
 3. Svårigheten att använda hen för vissa personer är så extrem att jag vill kalla det för ett handikapp. Det kallas: "vad jag än talar om så måste jag dra in en fucking fallos för annars känns det inte relevant".
  -.-'

  SvaraRadera
 4. "Du bör egentligen inte ha negativa åsikter om andra länders grammatik...//...Det är inte snack om vad som är bättre eller sämre utan vad som samspelar bäst rent språkligt."

  Ehm... Okej.. Förstår kanske inte riktigt vad du menar. Det är väl inte direkt "grammatiken" som jag sätter mig emot, Nico, utan snarare -hur- berättarröster gjorde alla djuren i dokumentären till ett handjur, trots att det ibland uppenbart var ett hondjur eller kanske till och med ett djur som är av båda könen vissa blötdjur såsom sniglar). Då känns det på något sätt fel att bestämma att alla djur ska vara av hankön. Dyker det upp en "honsköldpadda" kan man ju lika gärna säga hon om honsköldpaddan och inte han.

  Nej gällande grammatik så vet jag, som kan måga språk, att vi har olika slags grammatiki olika länder. Det tycker jag faktiskt är rätt så charmigt, om du frågar mig. Men detta hade egentligen inte att göra med grammatiken utan snarare med normer i samhället. Det vill säga det vi utgår ifrån är det normala.

  Sedan skriver du:

  "Det är inte snack om vad som är bättre eller sämre utan vad som samspelar bäst rent språkligt. Istället för att bli upprörd över bagateller så välj mer viktiga kamper."

  Jo det är så att hur ska våra systrar, mödrar, döttrar m fl av det kvinnliga släktet veta att vi har något värde om vi ignoreras i alla sammanhang? Du kanske inte anser att detta är en så viktig debatt, och det hade det ju naturligtvis inte varit om detta hade varit av en enskild händelse. Nu är det ju dessvärre inte så. I samhället utgår vi ifrån mannen jämnt och ständigt. Inte minst när man reser utomlands.

  Du kanske inte tycker att detta är en angelägen fråga, men jag som kvinna tycker att det är det. En gång ingen gång, men 10000000000ggr är ju alltid något. Och vi kvinnor är nästa halva jordens befolkning (många kvinnliga foster aborteras som vi vet i Kina och Indien). Om jag betalar skatt och arbetar och föder fram nya människor ska jag ha rätt att få existera. Liksom mitt kön.

  Tack för ordet!

  //Moder Svea

  SvaraRadera
 5. emma i malmö8 mars 2013 17:16

  ah, du är så jävla bra! älskar dig och din blogg. kram från en medsyster!

  SvaraRadera
 6. Jag blir också vansinnig på den här "han" som är och gör allting! Jag är också trött på hur neutrala ord är någonting som syftar på en man, som t.ex. när en säger "gubbe" om en figur, eller bara hela grejen med att säga "MAN säger ju inte gärna", "nej men så kan MAN ju inte göra". Vårt språk är så könspartiskt.
  Och för övrigt tack för en bra blogg :)

  SvaraRadera