tisdag 11 februari 2014

sport är för alla, oavsett vilket lag du spelar i


Såg den här filmen efter en länk på socialt medium. Detta är alltså:
Vår nye reklamefilm "Airport Love" er laget for det sports- og villmarksinteresserte publikum i Norge, Sverige og Finland. Filmens budskap er at sport er for alle, uansett hvilket lag du spiller på. Premieren på filmen er samtidig som åpningssermonien til de olympiske leker i Sotsji. 

Om ni kollar på filmen ser ni en traditionellt sexig kvinna vandra genom en flygplats. På vägen så gör tusentals män allt som står i deras makt för att imponera på henne, dom kastar bollar riktigt långt, gör akrobatik osv, Men kvinnan går bara förbi utan att ta någon notis. Hon vandrar ut på landningsbanan, går fram till en tjej som står framför ett flygplan och kysser henne. Bakom henne har alla killar gjort någon slags mänsklig pyramid i form av ett hjärta. Hon vänder sig om med en min som säger ungefär "sorry grabbar". 

Vat ni vad min första tanke var när jag såg den här filmen? YES!!! För så glad blir jag varje gång jag ser en flata i media, på film osv. Eftersom det är såpass ovanligt att kunna identifiera sig med någon i populärkulturen. Men sen så läste jag kommentarsfältet. Där hade bland annat Kakan skrivit att den mediala/ pornografiska bilden av lesbiska kvinnor är stört problematisk. Och då fattar jag hur lurad jag först blev av den här filmen. Den här filmen handlar inte om mig och min flickvän. Den handlar inte om en kvinna som älskar en annan kvinna. Den handlar om den lesbiska kvinnan som ett objekt som heterosexuella män kan tråna efter. Den handlar om att exploatera lesbisk kärlek för o skapa nån slags goodwill känsla och samtidigt sexualisera kvinnorna. Nä fy fan. Om ni ska bekämpa homofobin i Ryssland kan ni ju samtidigt passa på att bekämpa homofobin hos era reklammakare XXL all sports united.
mvh

5 kommentarer:

 1. Eller..."flickvännen" har ju sportkläder på sig men det får de inte ens ett halvt poäng för.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eh nej varför skulle dom få det? Det förändrar ju absolut ingenting

   Radera
 2. Så glad för detta inlägg. Såg reklamfilmen och tänkte att det här måste ju alla se igenom! Men så verkar alla älska den? Blir så ledsen på just det du beskriver, att man förklär sin normativa reklamfilm i "goodwill". Så tack! Riktigt bra.

  SvaraRadera
 3. Jag är ganska ny på det här med feminism. Har inte jättebra koll på vad det handlar om men är villig att lära mig. Jag såg en dokumentär igår som öppnade mina ögon en del om just det här med kvinnors kroppar. Jag har alltid varit en person som jämfört mig med andra som alltid har haft en vilja och strävan efter att se ut som folket i hollywood för det har för mig varit det normala. jag har varit dum och dömt andra kvinnor väldigt hårt, absolut inte högt till någon utan i mitt huvud har jag granskat andra kvinnor o dömt deras utsendee och jämfört dom med hollywood brudarna. men igår insåg jag att om vi ska kunna ändra samhället och visa andra unga att det finns andra versioner på kroppar än dom som syns i media så kan jag inte själv gå runt i en hollywood kropp som jag svält mig till. då måste jag ta beslutet och gå emot strömmen och låta min kropp vara så naturlig som jag kan. likadant det här med könshår och håriga ben och armhålor. Jag hört unga tjejer som typ inte tror att man på riktigt har hår där för dom är så vana att se alla människor utan att den som låter håret finnas kvar är den som är utmärkande. Blev visst en liten uppsats här hehe, men jag ska läsa mer i din blogg för att lära mig mer om din syn på feminism så jag sedan kan skapa min egen syn. :)

  SvaraRadera