onsdag 12 februari 2014

PMS

Ett av mina bästa P1-program är Kropp o själ och det här avsnittet handlar om PMS, en osynliggjord folksjukdom (kul tävling! gissa varför ;pPpPp). Är PMS en somatisk sjukdom eller är det ett inlärt tillstånd? Att vi kvinnor helt enkelt behöver för att få ur oss all ilska och frustration patriarkatet bygger upp inom oss en gång i månaden? 
Karin Adelsköld berättar om sin PMS och hur hon fått behandling. Programmet undersöker vad det finns för läkemedel och hälsokostpreparat och pratar med diverse professorer. Är PMS en ursäkt för kvinnor att bli arga eftersom det annars inte är okej för en kvinna att vara arg? Som Birgitta Hovelius säger "det finns många anledningar för kvinnor att bli arga o irriterade varje dag". Är det att medikalisera kvinnor att behandla pms? Många frågor och olika svar från strikt medicinska och psykosociala vinklar. 

En sak att klaga på med programmet: när dom går ut och frågar personer på gatan "vad tycker du om pms" o nån killjävel bara då är det extra roligt o jävlas med tjejer. Precis som Karin Adelsköld säger: prata med kvinnorna själva istället. Ge inte honom utrymme för helvete. Annars, lyssna! 

1 kommentar:

  1. Det där ska jag sätta mig ner och lyssna på med en gång sen! Så intressant. Lider själv av PMDS och har ett helvete varje månad kring mens. Det pratas alldeles för lite om sådant, och det är så jäkla befriande när det väl pratas öppet om problemen. Tack för tipset!

    SvaraRadera