torsdag 19 juni 2014

Tillbaka

Halloj!
Japp extremt längesen jag bloggade jag vet, det har varit mycket på gång jag har haft tentor och flyttat tillbaka till Malmö och blogga har liksom varit prio femtiotvå. Nu har det byggts upp som en liten press att när jag väl skriver ett inlägg då borde det vara något väldigt välskrivet och genomtänkt och intressant osv. Meeen nu blir det bara såhär hej hej jag lever och så linformation om den lesbiska förnekelsen:

Kommentar på niotillfems blogg. Varför är personen som skrivit kommentaren singel när dom "får vara tillsammans varje dag"? Jo för detta är en "girlcrush":


Skärmdumpar från Aftonbladets Wellness sida.

En girlcrush är inte samma sak som att vara kär i någon, för en vill inte ligga med den en har en crush på. Men varför finns isåfall inte begreppet "boycrush" de känslor av förälskelse och beundran en tjej har för en kille, utan att vilja ligga med honom? Jo för att hade en (hetero)tjej känt så för en (hetero)kille så hade dom blivit ihop. Den heterosexuella, sexuella attraktionen är oundviklig. Det finns ingen möjlighet att en tjej kan ha en "boycrush" på en kille, känner en tjej och en kille så för varandra är dom ett par i vårt heteronormativa samhälle. 

I begreppet girlcrush ingår alltså beundran och förälskelse, men inte sexuell attraktion. Varför inte det? Är det för att en faktiskt inte känner sexuella känslor för varandra eller är det att tjejer inte tillåts begära andra tjejer enligt samhällets normer? Är det för att epitetet lesbisk är ett för tung stämpel att bära, inget en kan identifiera sig med när en plötsligt bara börjar tycka väldigt mycket om en kompis?   Varför är det en sämre typ av relation om två tjejer som i niotillfem-kommentaren ovan lever sitt liv ihop, en relation som inte räknas? Slutsatsen Aftonbladet drar verkar vara att det som definierar en riktig relation är att den innehåller sexuellt begär till en man. En lesbisk relation, där det sexuella begäret finns, är också äkta, men det är inte för vilken tjej som helst. Jag känner bara såhär: om en kvinna har en stark, djup vänskap med en annan kvinna är det väl inte helt crazy att den kvinnan även skulle kunna tänka sig att ligga med sin vän? Och om kvinnan inte vill det, varför är den relationen mindre äkta än en relationen där hon ligger med en man? 
5 kommentarer:

 1. Bra skrivet och intressant vinkel. Så himla löjligt att en tjej inte skulle kunna ha en "riktig" girlcrush…

  Jag har delat ditt inlägg på min nya Facebooksida "Feministiska bloggar" (https://www.facebook.com/feministiskabloggar) som är till för att sprida mer feminism. Hoppas det var okej :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej J! Ja såklart d va okej, va kul att du delade!

   Radera
 2. Hittade ett annat tråkigt exempel på lesbian denial http://www.afterellen.com/afternoon-delight-aubrey-plaza-has-a-girl-crush-on-amy-poehler/08/2013/

  "Plaza also recently told the Rolling Stone that she has a “girl crush” on Parks & Rec co-star Amy Poehler. (Um, who doesn’t?) Plaza said, “She’s already kind of my girlfriend, and I’m not saying that in a jokey way. We had a moment last year, late at night, when we decided we were gonna end up together. For now, we have to let boys come and go, but we’re kind of in love.” I approve this union!"

  SvaraRadera
  Svar
  1. "we have to let the boys come and go" lol att dom "måste" det :(

   Radera
 3. Jag måste nog säga att jag har haft många både boy/girl -crush varianter där jag vart typ förälskad men ej känt av fysisk-attraktion. Skillnaden för mig när jag blir kär är just att jag även vill ligga med den personen. För annars är nog nära vänskap och kärlek mycket lika, i alla fall för mig!

  SvaraRadera