onsdag 25 juni 2014

Såhär kan det se ut på läkarprogrammet

Nu har jag sommarlov, men tog mig tid att skriva en kursutvärdering till kursledningen för termin 3. Här kommer den:

Jag tyckte XXs föreläsningar under reproduktionsveckan kunde varit mer innehållsrika. Han talade mycket om anatomi genom att rabbla upp termer men tog inte upp funktion, vi kan ju redan anatomin sen anatomiundervisningen men knappast någon funktionell anatomi vilket heller inte togs upp i kurslitteraturen i min mening. X nämnde exempelvis här ligger glandula bartholini*, den kan bli inflammerad, men utelämnade dess ursprungsfunktion. Han kunde heller inte besvara vad slidsekret består av, men räknade noggrant upp minsta beståndsdelen i sperma. X gjorde ett i min mening problematiskt uttalande när han tog upp kromosomvariationer (CAIS)**, något i stil med "de blir ju helt normala kvinnor så småningom, kanske gillar dom att leka med bilar och spela fotboll men annars blir dom helt normala". Jag ser ingen mening med att dra in konservativa könsroller i undervisningen. Han hade fyra timmar schemalagt men utnyttjade endast tre av dem. Trots att preventivmedel ingår i våra kursmål, talade han inte om det alls. 

Detta hade varit önskvärt med en separat föreläsning om p-piller, både kvinnliga och manliga och deras verkningsmekanismer. YYs farmakologiföreläsningar på andra delar av kursen var fantastiska, kanske kunde hon tänka sig att ha en om p-piller också? 

NNs föreläsning om graviditet och förlossning tyckte jag också var mycket problematisk. Majoriteten av bilderna i handouten hade en bild på en naken gravid kvinna i någon slags sexig pose vilket jag tycker är rent ut sagt onödigt. Följande kommentarer upprörde mig också oerhört, dels något om att kvinnans bröst växer under graviditeten, vilket papporna gillar, men det är inte till någon glädje för dem eftersom brösten ömmar så de får inte röra. Dels berättade han att par (underförstått heterosexuella par) som kommer in för tidigt på förlossningen brukar få rådet att åka hem och ha samlag på grund av prostaglandininnehållet i sperma och då brukar mammorna inte bli så glada men papporna brukar vilja ha skriftligt på att doktorn ordinerat sexuellt umgänge. Det är så många fel att jag blir matt. NN föreställer 1. att alla gravida ingår i ett par 2. dessutom ett heterosexuellt par 3. där kvinnan inte har någon sexlust och mannen självklart alltid är redo för penetration. 

Jag personligen hade också tyckt det vore trevligt att ha föreläsningar om menscykeln och graviditet då dessa inte utmålas som magiska mysterier utan vad de faktiskt är för dryga hälften av individerna i föreläsningssalen, något helt normalt. 

Tack för mig

Filippa

Ja, du tänker att du sitter på en föreläsning vid Lunds universitet, men ibland känns det mer som en Stefan och Krister föreställning.

Skönt med sommarlov


*Glandula Bartholini heter på svenska Bartholinis körtlar och finns i den bakre delen av de yttre blygdläpparna. De utsöndrar ett sekret, speciellt vid sexuell upphetsning. Detta borde ju vara den funktionen som föreläsaren berättar om först och främst, inte att dom kan bli inflammerade för det kan ju vad som helst bli liksom?

** CAIS står för Complete androgen insensitivity syndrome. Ett barn föds med XY-kromosomer vilket genetiskt sett är en man. Barnet saknar dock receptorn för androgener (manliga könshormon) och eftersom basprogrammet hos mänskliga foster är att utvecklas i riktning mot en biologisk kvinna så föds barnet med en vagina (dock inte fullt utvecklad, de övre 2/3 kommer saknas) och får kvinnliga sekundära könskaraktäristika senare i livet förutom kroppsbehåring som styrs av det manliga könshormonet testosteron hos alla kön. (Även ett par icke-fungerande testiklar kommer utvecklas och ligga i magen, dessa opereras ofta bort pga risk för cancerutveckling). Föreläsaren framhöll att de här patienterna absolut ÄR kvinnor men menade då på att Y-genen ger dom något slags fotbollsintresse och bilintresse vilket då skulle vara "manligt" och inte helt "normalt".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar