torsdag 30 september 2010

Ladies Night

Sitter och lyssnar på "Hallå p3" samtidigt som jag räknar matte. De diskuterar om det är diskriminering mot män att de inte är välkommna till "Ladies Night". Men herregud. Låt kvinnorna ha något enda område som är deras eget. På alla andra ställen är det smockfullt med män. Ska inte brudarna få ett tillfälle att slappna av lite utan att omges av killar de måste göra till sig för, medvetet eller omedvetet, och njuta av en trevlig show? Vad är detta för pseudo-disskussion? Dessutom: hur många saker anordnas inte endats för män? Fotboll, proffsboxning, strippklubbar och så vidare och så vidare i oändlighet. Visst, det finns kvinnor som är intresserade av dessa saker också, men majoriteten av besökarna är alltid män.
Ladies Night, ett av få arrangemang som är tillägnat kvinnor.

8 kommentarer:

 1. Problemet är ju inte att arrangemanget är avsett för kvinnor utan att man stänger ute män. Kvinnor stängs väl inte ute från fotboll, boxning eller strippklubbar? Det skulle ju bara vara fånigt.

  Jag förstår inte varför folk som kallar sig feminister är så intresserade av att skilja män och kvinnor åt.

  SvaraRadera
 2. nej, du har rätt, kvinnor stängs inte ute från arrangemang som de jag nämnde. Men frågan är snarare: känner sig kvinnor välkommna i de sammanhangen? skulle inte tro det! Jag vill inte skilja på kvinnor och män, men eftersom män är dominerande överallt i samhället vore det önskvärt om kvinnor kunde få ett arrangemang tillägnat sig själva. Om män sen så gärna vill gå kanske man kan ordna några föreställningar för en blandad publik.

  SvaraRadera
 3. Som Michael säger så är detta tekniskt diskriminering eftersom man hindrat anmälaren ifråna att komma in bara på grund av kön. Blir du hindrad från att besöka en fotbollsmatch bara för att du är kvinna? Du kanske inte har lust att gå dit - men ingen förbjuder dig.

  Själv förstår jag inte hur tjejer/kvinnor/tanter kan nedlåta sig till att gå på dessa klart sexistiska evenemang när de alla andra dagar kallar sig feminister och kämpar för jämnställdhet?

  SvaraRadera
 4. ja, det är så synd om er stackars män. Ni styr världen oc kan ändå inte låta brudarna ha en enda lite ladies night för sig själva

  SvaraRadera
 5. Det är inte alls synd om "oss män". Tvärt om. Däremot blir det väldigt svårt att försvara en diskrimineringslagstiftning om man inte följer den på alla plan. Eller tycker du att det är okej att göra undantag för vissa evenemang? Vissa sammankomster? Vissa arbetsplater?

  Denna typ av argumentation skulle jag ju då vara berättigad att använda när jag bara anställer manliga svetsare - eftersom jag redan har så många kvinnliga kontorister? Eller när jag utestänger kvinnliga passagerare från mitt museum - "eftersom det finns så många andra museum där kvinnor får komma in".

  SvaraRadera
 6. men har jag sagt att argumentationen ska användas på alla punkter? jag snackar om ladies night nu, inte om allt mellan himmel och jord. som sagt, finns det en efterfrågan bland män att gå på ladies night, ha några föreställningar med blandad publik. men eftersom det först ocj främst är kvinnor som är intresserade..

  SvaraRadera
 7. Nej det har du inte sagt, jag försöker bara visa det absurda i att göra vissa undantag från lagar som är till för att förhindra diskriminering bara för att "tjejerna vill ha kvällen för sig själva". Detta försökte jag illustrera med ett par exempel (museumet och svetsarna vs. kontoristerna).

  Rabaldret kring Ladies Night kan kännas väldigt löjligt och uppförstorat. Men håller man inte hårt på lagstiftningen där finns det alltid en risk att undantagen glider över på större och viktigare arrangemang och sammankomster, till antingen kvinnors eller mäns fördel (personligen skulle jag dock se det som en förlust för alla).

  SvaraRadera
 8. Ladies night är en märklig företeelse som sådan, precis som strippklubbar. I en större kontext behöver vi se o förstå den rådande generella situationen och den är att kvinnor oftast (inte alltid alltså) är underordnade män i ett samhällsperspektiv. Detta innebär att objektifiering av män (=gå p ladies’ night eller liknande) inte alls kan stjälpa denna genusordning i samhället som sådant. De som ändå är underordnade (läs kvinnor) går o tittar på män (de som är överordnade...) och den maktbalansen blir lite kittlande för en kväll kanske?! Kvinnorna som besöker ladies' night kan för en kväll inbilla sig att världen därute styrs av dem, men ack vad de bedrar sig. Därför kan man inte jämföra ”denna kväll” med strippklubbar med kvinnliga strippor som hålls kvar i sin underordning av de överordnade manliga besökarna genom att de objektifieras, ses som kött, som redskap för att förstärka mannens överordnade position.
  Vem ska uppträda på ladies' night då? en medioker sångare med stort ego = MS, en B-skådis som varit gift med Miss Universum=KB och en koppärrig halvdan komiker= och s.k. TV-kändis=MT? Var finns det attraktiva med dessa undrar jag? Vilka motsvarande kvinnor hade lockat män till en Men’s night: Caroline af Ugglas, Helena Bergström och Babben Larsson kanske??? Knappast, eller kanske ändå?

  SvaraRadera