måndag 8 juli 2013

trekant?

I söndags kväll var det äntligen en underbar sommardag med sol och bra temperatur. Min tjej hade dessvärre kämpat på sitt jobb hela dagen, men på kvällen tog vi oss ner till Ribban för att njuta ut den vid havet. Solen sken liksom fortfarande varmt fast klockan var 18 och jag tog mig ett härligt dopp. Sen gick vi upp till busshållplatsen. Det va en sån äcklig kamphund på bussen så att vi gick så långt bak som möjligt. Där stod vi, jag höll i stången, min tjej höll mig om ryggen och vi talade väl lite om ditten och datten, exempelvis hur sjukt stora hus som fanns runtomkring. Helt plötsligt känner jag en knack på axeln. Båda vänder sig om och skådar en cirka trettioårig nördig man. Han har på sig nån liten chinosbyxa, en ful vit t-shirt, frilla som Kalles kaviar och glugg mellan tänderna.
- Ursäkta är ni ihop?
Min tjej och jag går genast in i försvarsmode, för att när någon ställer en sådan fråga till ett lesbiskt par bådar det sällan gott, rynkar pannan o ba
- varför frågar du det?
- Jag bara undrar, är ni ihop?
Jag säger "ehhh ja???" samtidigt som min tjej säger "vad spelar det för roll för dig?"
Men det är försent. Han har redan hört mitt sura jakande.
- Vill ni ha trekant ikväll?
Ja, ni läste rätt. På 32ans buss från T-bryggan, klockan 19.38 en söndagskväll, knackar en helt nykter, äldre, ganska ful och töntig man mig på axeln, frågar min flickvän och mig om vi är ett par, när vi bekräftar frågar han oss om vi vill ha sex med honom.

Vi blir ju så paffa att vi skrattar honom rakt upp i ansiktet. "Ursäkta VA???" "HAHAHAH att du ens frågade det där???". Resten av passagerarna på bussen vänder sig om och kollar frågande men när vi tystnar vänder de sig framåt igen.

Det här är sjukt på så många nivåer att.
1. Att den kvinnliga, och därmed även den lesbiska sexualiteten, är så osynligjord o uppfattas som så icke-existerande utan en man och hans kuk att en helt okänd snubbe upplever det legitimt att bjuda in sig+dase till ett förhållande mellan två kvinnor.
2. Den rådande situationen när frågan ställdes. Detta visar att patriarkatet, homofobin o exotiseringen av flator till en manlig porrfilmsdröm finns överallt och hela tiden, inte bara på en klubb full av fulla killar eller påväg hem genom natten när du o din tjej håller varandra i handen.
3. När hade frågan"är ni ihop" någonsin ställts till ett heterosexuellt par? Svar aldrig. Dels för att deras förhållande är något privat som andra inte behöver lägga sig i, dels för att deras förhållande är "självklart" och "naturligt" till skillnad från ett homosexuellt förhållande som behöver "klargöras" o ifrågasättas. 

Det här med att "klargöra" ett homosexuellt förhållande händer nog oftast när det kommer till flator. I våra normativa könsroller har kvinnor större utrymme att ta på varandra på ett icke-sexuellt sätt än män, som då genast får en bögstämpel. Två män som exempelvis stod o höll varandra om ryggen på 32ans buss en söndagskväll hade genast uppfattats som ett par. Men ingen kvinna (om hon inte heter Samantha o är en påhittad karaktär i tvserien Sex and the City) hade knackat dom på axeln o frågat "trekant?" Om nu ens männen vågat hålla varandra om ryggen, de kanske hade varit för rädda o bli nedslagna av en homofob. Kvinnor kan kramas, pussas, hålla varandra i handen, utan att vara ett par. Därför måste en ju självklart FRÅGA om två tjejer som gör detta o kanske kanske ser ut att älska varandra mest i hela världen är ett par. För att en är så nyfiken. För att det är oh så spännande med lesbianism. För att en kanske äntligen (wooohhh äntligen) ska få ha en trekant precis som de koola killarna i amerikanska komediserier.

Så, vi har kommit fram till att flator o bögars parförhållanden ifrågasätts medan heterosexuellas inte gör det, vi har också kommit fram till att eftersom kvinnor inte har någon egen sexualitet kan män bjuda in sig o sin dase till en trekant, medan män har en extremt stark sexualitet o är dom bögar skulle ingen kvinna drömma om o tränga sig på. Exotiseringen av lesbianismen, homofobin eller den populärkulturella drömmen/myten om TREKANTEN verkar finnas hos väldigt många straighta cis-män. Detta gör att det blir väldigt jobbigt att röra sig som ett lesbiskt par i det offentliga rummet. Senast igår möttes min tjej o jag utanför mitt jobb när jag slutat o pussades o kramades lite. Genast skriker några killar från andra sidan gatan "ÅHHH SÅ GULLIGA" o efter vi pussats "KOM IGEN!! EN TILL"

Men vad är alternativet? Att gå på stan med min flickvän som jag älskar otroligt mycket och INTE hålla henne i handen? INTE pussa henne när jag känner för det. Nä det alternativet finns inte för mig. Jag förstår absolut de flator som vill uppfattas som vänner i det offentliga rummet, men jag tror det kan vara förödande för förhållandet eftersom den åtrå en känner inför varandra blir något skamligt. Ett uttryck av internaliserad homofobi. Dessutom känns det bra att pussa min lady på offentliga platser för att visa att hej alla vi finns också och hej alla tjejer ni måste inte va ihop med killar ba så ni vet!

Take home message med detta inlägg: Män, fråga aldrig någonsin igen ett flatpar om de vill ha trekant. Om det är så att (när vinden vänder, tuppen gal o helvetet fryser till is) ett helt okänt flatpar vill ha sex med just dig, så kommer dom att fråga dig. Men hoppas inte på för mycket, håll bara käften och kontemplera din mansroll i lugn o ro. Tack för mig.


11 kommentarer:

 1. madeleine emilia10 juli 2013 kl. 15:20

  fyfan vad starkt och välskrivet. vill gråta och skrika och ta sönder saker samtidigt som jag känner ba: POWAAAAH. heja dig och din tjej you fantastic ladies you <3 <3

  SvaraRadera
 2. Du är så himla bra.

  SvaraRadera
 3. JA du är bäst gumman :-)

  SvaraRadera
 4. Grym text!
  Jobbigt men så fett att du skriver om det. Hoppas ALLA läser!

  SvaraRadera
 5. Hej! Jag är en heterosexuell man som växte upp med två mammor(lesbiska uppenbarligen=) Och den texten som jag nu kommenterar är sååå jävla vanlig! Det är vidrigt, men mina mödrar har berättat om ett stort antal tillfällen där liknande saker inträffat och jag kan inte nog uttrycka min sympati för er! Fy fan att ni ska behöva utstå sådant, jag skäms för mitt kön och för min läggning även om jag vet att jag inte beter mig så. Kämpa på, ni har rätt alla andra har fel, och tro mig.. era eventuella barn kommer att vara evigt tacksamma för att ha vuxit upp med två mödrar!

  SvaraRadera
 6. ÅH. det här hände mig härom kvällen när jag och min vän var på en bar. båda vi två är heterosexuella, stod bara bredvid varandra i baren och snackade medan vi väntade på ölen. då kom det fram en man som frågade om vi var ett par, och jag frågade först vad det angick honom varpå jag sedan svarade att "nej, vi är kompisar". hans följdfråga var om vi kanske inte skulle överväga att bli tillsammans, för det skulle vara "så sexigt med en blond och en brunett". sedan la han till att han minsann inte kränkte mig för han hade minsann homosexuella kompisar (som att det ens hade med saken att göra) och att han bara ville "dela med sig av en fin tanke".

  SvaraRadera
 7. Tycker det är så himla tråkigt när man ser sådana här praktexempel på hur patriarket har hjärntvättat vanliga män att bete sig såhär... Jävla könsroller de tvingar på män och kvinnor! Fyfan säger jag bara!

  SvaraRadera
 8. Jag älskade detta inlägg. Det var helt fantastiskt.

  SvaraRadera
 9. Jag älskar din blogg!! Och känner igen mig nåt fruktansvärt. Hör inte så mycket kommentarer i Sverige men när jag var på semester med min tjej fick vi höra allt möjligt + nån vidrig backpacker blottade sig för oss. Blir så jävla trött på kuksamhället och vill bara hångla ännu mer offentligt för att fakka systemet. Fick jag höra sånt här när jag var tillsammans med snubbar? NÄ /puss siri

  SvaraRadera
 10. En sak bara, jag tycker inte att du ska tänka på speciella hundraser som äckliga kamphundar. Det kan vara världens trevligaste hund bara att du inte vet det för dina fördomar om "kamphundar".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh så sant. Tänkte precis skriva det när jag såg din kommentar.
   Bra blogg annars.

   Radera