söndag 26 juni 2011

True Blood

Yeeeees, inatt har seriens fjärde säsong premiär i USA! Gissa vem som kommer att sitta bänkad imorgon bitti framför streamad version? Ja, jag är en första klassens True Blood nörd. Har läst alla böcker i serien skriven av Charlaine Harris.


Här är hon och tro det eller ej, hon vet hur en skriver bra vampyrsnusk. Dessutom har jag en liten crush på Eric Northman/ Alexander Skarsgård. Dock är True Blood ett perfekt expemel på en guilty pleasure-serie. Alltså en populärkulturell företeelse som en skäms att en gillar så mycket. För True Blood innehåller så många konservativa könsroller och stereotyper att jag skäms, skäms, skäms för att jag älskar serien så mycket. Kolla bara här när Anita Sarkeesian berättar om serien:

Ja, det är sant att vampyrernas kamp för lika rättigheter med människorna inte bör jämföras med kampen för etniska minoriteter rättigheter eller homosexuellas kamp. Om en vill se det hela riktigt positivt kan vi säga såhär:
Att de jämför vampyrernas kamp för lika rättigheter med minoriteters kamp för civila rättigheter får en att inse det sjuka i systemet. För vampyrer är ju blodsugande monster medan minoriteter som inte har lika rättigheter kanske bara har en annan hudfärg eller älskar någon av samma kön. Blodsugare kräver rättigheter som homosexuella ännu inte fått (typ äktenskap) och då inser en det sjuka i det hela typ. Fattar ni?


Sookie. Oh Sookie. Sant som Anita säger. Hon skäller ut Bill. Sen går hon tillbaka till honom när han säger ”my only desire is to protect you”. Dessutom yttrar hon allt som oftast meningar som ”I’m his” eller ”I´m Bill´s” vilket på vampyriska betyder att hon är tillsammans med Bill och bara han får suga hennes blod. MEN nu är hon äntligen fri eftersom hon kastade ut Bill i slutet av tredje säsongen och jag vet vad som kommer hända i fjärde säsongen hahahahahaha. SPOILERVARNING hon kommer att bli tillsammans med en annan overprotective, possesive controlfreak som säger ”sookie is mine” i var och varannan mening. Nämligen Eric Northman. (Som jag har en crush på. Pinsamt) Vilket betyder att klassikern vän, vacker kvinna blir omhändertagande av stark, modig man fortsätter. Han är i alla fall snyggare än Bill.

Yeah, Sookie is yours. Eller så är hon kanske sin egen person med egna tankar och känslor?

Som Anita säger, Tara är fet. Här säger hon dock att Tara är ”the black sidekick”. Men jag tycker iallafall att hon får mycket mer utrymme och en egen agenda i säsong tre, förhoppningsvis ännu mer i den kommande säsongen.
Lafayette. Klassikt exempel på comic relief bögen. Hilarious med repliker som ”Hokkah, you is in deep shit” osv.  Men han kan faktiskt som Anita säger kryssa i varenda ruta på checklistan över fördomar mot svarta HBT-personer.
Jag har tänkt på en sak till. Det här med blodsugandet. Det är ju liksom en väldigt… hrmhrm… sexuell grej. Inte bara sexuell utan dominerande. Den du suger blod av är undergiven dig. Du har all makt och kontroll. Om du vill kan du döda din partner i en handvändning. Därför ser vi mycket sällan att det är en kvinnlig vampyr som suger en manlig människas blod. Bara vid två tillfällen har detta skett: när Jessica dränerar en lastbilschaffis och när hon käkar lite på sin pojkvän Hoyt. Men maktstrukturen uppehålls då vi ser så oändligt många fler vampyrsnubbar som suger oskyldiga kvinnors blod. Vampyren glufsar och morrar medan kvinnan skriker, antingen av rädsla eller njutning. Jessica är inte den enda kvinnliga vampyren men med de andra brudvampyrerna i serien har manusförfattarna löst dominans och maktstruktursproblemet med att de är lesbiska. Alltså suger även de blod från kvinnor. Fast de är oändligt mycket starkare än människomän tillåts de inte dominera över dem. Istället dominerar de över andra kvinnor.
Nan Flanagan käkar lite på en tjej

Så för att sammanfatta. True Blood:
  • Befäster traditionella könsroller
  • Befäster stereotyper
  • Den karaktären alla (inklusive jag) gillar mest är en hänsynslös, sexuellt trakasserande man
Och ändå så älskar jag det! Pinigt är bara förnamnet. Ska skriva en feministisk analys om avsnittet imorgon och försöka hitta så mycket positivt och kvinnohyllande som möjligt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar