måndag 27 juni 2011

She´s Not There

Dags för en feministisk analys av första True Blood avsnittet i säsong fyra! Jag blev inte besviken, jädrars vad spännande och bra det är, inget snåleri med specialeffekter om en säger så. MEN det feministiska innehållet var däremot en besvikelse, dock fanns det några ljusglimtar. Ni som vill se serien själva: SPOILERVARNING, kommer att avslöja många juicy details ur avsnittet.
Vi kan börja med Tara, som lätt är den intressantaste och mest mångbottnade karaktären i serien. Förra säsongen så hade hon det inte så lätt: hennes pojkvän blev skjuten i huvudet och dog, sen blev hon kidnappad och våldtagen av en psykopatvampyr. Dessutom är hennes mamma gravt alkoholiserad. Så hon beslöt sig från att sticka ifrån hemstaden Bon Temps. Nu hittar vi henne i Louisiana på någon slags MMA/cage fight klubb. Hon och en tjej pucklar på varandra och som vanligt när två tjejer slåss på film är det lite (mycket) sexuella undertoner.

Såhär ser den populärkulturella skildringen av olika fighting-konstellationer ut:


Macho

Hemskt


Sexigt

Men vad skådar mitt norra öga? När Tara och den här tjejen, Naomi heter hon, står utanför efteråt och gnabbas lite börjar de strula. Romance! Då kommer en sliskig gubbe förbi och vill betala dom för att han ska få joina det roliga. En klassiker (alltså när män uppfattar två kvinnor tillsammans som inkompletta utan honom). Men tuffingen Tara ger honom en verbal käftsmäll som heter duga och så går hon och bruden.
Detta scenario är högst trovärdigt och ändå power till Tara när hon dissar honom fett. Dock är fighting-scenerna exakt tvärtom. Denna företeelse finns även i filmen Sucker Punch. Kvinnor slåss, de får power, men de har små och tajta kläder på sig, sexualiserade igen.
Så för att sammanfatta:
+ Trovärdigheten.  Efter allt våld Tara utsatts för känns det som en typisk reaktion att hon dras till att utöva våld själv, men inom former där hon har kontrollen.
+ Hon får bli tillsammans med någon som är snäll. I alla fall hittills.
-Fighting-scenerna är hypersexualiserade.
Jag hoppas att Tara kan få det lite lugnt och skönt i denna säsongen!

Nu till vår protagonist Sookie. Hon åker iväg till fairy-land och när hon kommer tillbaks efter några minuter har det i själva verket gått mer än ett år i människovärlden. Därför har en okänd aktör köpt hennes hus. Men nu när hon är hemma igen kan hon lika bra bo i huset tills köparen flyttar in. När hon kommer ut ur duschen och ska sätta på sig nattlinnet kommer Eric Northman. Det är han som köpt huset och därför kan han komma in utan en invitation.
—Why would you buy my house Eric?
—Because I always knew you were alive. And if I owned your house, I would own you.
Fräsch kvinnosyn, men vad kan vi förvänta oss av en tusenårig viking? Där står Sookie, naken och rädd. Erics huggtänder fälls ut. Avsnittet avslutas med att Eric väser:
You. Are. Mine.
Inte så empowering liksom. Och otroligt spännande. Kommer han bita henne? Kommer han döda henne? En vecka är för lång tid!Inga kommentarer:

Skicka en kommentar