tisdag 28 juni 2011

Dagens ord

I senaste numret av Bang intervjuades:
Sara Ahmed
Hon är professor i Race and Cultural studies vid Goldsmith´s College i London. I Bangintervjun pratar hon om feminismens, och akademin överhuvudtaget, vithet. Hon använder då dagens ord:

Den feministiska glädjedödaren

Den feministiska glädjedödaren är en person som inte drar sig för att säga sanningen. I fikarummet på jobbet, runt middagsbordet vid släktkalaset eller med drinken i handen på mingelfesten påpekar främst hon, men även han, sin samtalspartners sexistiska eller rasistiska uttalanden. Detta leder ofta till att stämmningen sänks avsevärt, men det är det värt!
Vett och etikett experten Magdalena Ribbing tycker absolut att en kan säga ifrån och  resa sig och gå från bordet om en inte kan ställa upp på vad som sägs i disskussionen.
Ett exempel på en feministisk glädjedödare är Kajsa Grytt. I lördagens avsnitt av Sommarkväll hade Erik Haag bjudit in henne, Evy Palm och Maria Montazami att mysa lite. Här kan ni se avsnittet. Spolar ni fram till 44:17 kan ni se när Maria Montazami (god love her, men detta var lide pinsamt) berättar att hon fångat "en stor, svart man" som var på väg att snatta i supermarketen back in the states. Kajsa Grytt påpekar detta något klumpiga uttalande och mysfaktorn dalar något. Men det är sånt en får ta i jämlikheten och jämställdhetens namn!

Go Kajsa!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar