tisdag 17 september 2013

Att känna igen vad som inte är okej

Halloj! Det va ett litet tag sen! Har haft röven full sen jag flyttade tebaks till mitt lilla korridorsrum i lunden, börjat plugga igen o varit fadder i nollningen. Sprang runt i leopardjumpsuit hela dagarna o presenterade mig som Amazon för alla nollor i två veckor liksom traditionen bjuder.


Japp men det va inte ens det vi skulle snacka om! Under denna såkallade nollning sker en hel del studentikosa aktiviteter exempelvis sittningar. Som är typ som middagar, det finns en bordsplacering med bordsherre och bordsdam så en måste sitta brevid en kille (ueh) sen äter en lite mat men mest skränar och sjunger. En av de äckliga sångerna (Theobald Tor, handlar om en man som har en jättestor penis som han viftar med) är dock bannlyst av Medicinska Föreningen nu så det är iaf positivt. Men det finns mycket annat som kan gå fel. Låt oss säga att du rent hypotetiskt på en sån här sittning hamnar brevid en asjobbig bordsherre som ställer opassande frågor. Närmare bestämt opassande frågor om din lesbianism. Jag själv upplever det väldigt dubbelt när jag får frågor om min sexualitet. Samtidigt som jag är stolt över att vara flata vill jag inte definieras utifrån min sexualitet. Samtidigt som jag gärna pratar om att vara lesbisk med en önskan att normalisera kanske det snarare bidrar till att exotisera? Så, här kommer en liten checklista så att du inte behöver tänka efter om du ska svara på vissa frågor eller inte. 

1. Hade samma fråga ställts till en normativ person?
Hade en heterosexuell person fått frågan "så, vad tycker dina föräldrar om din partner?" Detta kan faktiskt vara ett väldigt känsligt ämne eller helt enkelt ingen en känner för att dela med sig av. "Så, är det svårt att träffa nån när man är gay?" svar negativt, jag har riktigt mycket lättare än dig att få en tjej fuckface
Helt enkelt tråkiga, ointressanta frågor som ingen strejt i hela världen någonsin behövt besvara.
2. Med vilket syfte ställer personen frågan?
Är personen genuint intresserad eller vill hen (skoja han, typ alltid han) ha lite nytt stoff till sexuella fantasier? Själv tänkte jag börja tillämpa denna metod när någon frågar dig om du inte snälla kan förklara hur lesbiska har sex:

Om det är en tjej:

Om det är en kille:

(källa: #dykeproblems )


Kom ihåg! Självklart ligger inte problemet hos dig som blir utfrågad, utan hos personen som ställer den opassande/sjuka/idiotiska frågan! Därför vill jag varmt rekommendera falskhetens mycket bra och pedagogiska blogginlägg om hur en ställer frågor. 

Ha aldrig dåligt samvete för att du svarat på opassande frågor, jag har själv gjort det o liksom inte fattat förrens efteråt att det var helt sjukt! Klandra inte dig själv, klandra detta äckliga samhälle och de personer som inte har vett nog att skaffa sig en analys som ser bortom normen samhället tvingat på dom. 

Ps. Självklart kan frågor som i vissa situationer är opassande, vara fullständigt godkända i andra. Tillexempel pratar jag om i princip vad som helst med mina vänner. Men det är alltid upp till dig som ska besvara frågan och avgöra vad som är okej, och aldrig den som ställer den!

2 kommentarer:

 1. Word!

  Har också precis haft nollning och sittning och tycker det är så jobbigt med nya människor. För 1: alla antar man är straight och pratar med en därefter (typ "bor du med din kille?") 2. Så fort killarna i nollningsklassen får reda på att man är flata så får man höra från en av dom på en fest att "fatta hur besvikna alla killarna i klassen blev när de fick höra". Alltså.. Förstår inte logiken? Synd om er? Har från min nuvarande klass i början av första veckan förra året fått höra att killarna tyckte jag var "slöseri" för att de tyckte jag var för snygg för att bara gilla tjejer. Jag blir så trött på allt sånt. Heja oss Filippa, för jag pluggar också i väldigt gammeldagsa och patriarkaliska Lund och det är skitjobbigt att behöva höra sexistiska sånger på sittningar och dylikt. Du är inte ensam iaf! (Ps. Det var vi tjejer i klassen som ordnade sittningen så vi strök alla sexistiska sånger och vägrade lägga sådana när killarna gav förslag på en, och så gjorde jag så jag fick en bordsdam
  Istället :))) /Kim

  SvaraRadera
  Svar
  1. Heja oss Kim! Så fett m sittningen o att du fick en bordsdam! Jag fick iaf sitta m en bögkompis på avslutningssittningen :) kämpa på!

   Radera