fredag 17 juni 2011

Filmsommar: de unga tjejerna tar över!


Så står det på omslaget till gratistidningen Piraja "din tidning på gymnasiet". Vadan denna glädjande mening? Jo, i tidningen har de två intervjuer med unga skådespelerskor:

Alicia Vikander är en ung tjej (23 år) som spelar huvudrollen i det romantisk-thriller-triangeldramat.


Saoirse Ronan är en ung tjej (17 år) som har huvudrollen i Hanna, en film där hon spelar en lönnmördare som blivit upptränad av sin pappa.
Filmen Hanna verkar handla nästan uteslutande om huvudrollen, alltså en kvinnocentrerad film. Kronjuvelerna är ju dock ett triangedrama som visserligen kretsar kring en kvinna, men de andra två i triangeln är ju killar (Bill Skarsgård och Björn Gustvasson).

Här kommer lite exempel på andra filmer som går på bio i sommar:
The Hangover part II handlar om ett gött grabbgäng. En film jag aldrig någonsin vill se, tror att mina ögon kommer att blöda och mina öron sprängas av alla stereotyper och all sexism som finns inpackad i denna "Komedi". Skräckfilm more like.
Har inte sett filmen men här är det ju nästan lika många kvinnor som män med. Dock med betoning på nästan. Det är fem män och fyra kvinnor på bilden. Men i vårt patriarkala samhälle tänker en ju genast: så många kvinnor! När det är fler än en på bilden.

Sommarens blockbuster handlar mest om dudes. Why am I not surprised?

Vi har en film som är hundra procent kvinnocentrerad på bio i sommar:
Plus eventuellt den här:

Den verkar handla om deras förhållande, alltså mannen och hustrun, men mest om hustrun, ni kan väl läsa själva på imdb eller nåt för jag orkar inte. 
Så låt mig sammanfatta:
Vi har två, eventuellt tre, kvinnocentrerade filmer på biorepetoaren i sommar. Några verkar handla lika mycket om kvinnor som män. Men som vanligt är de allra flesta om gubbar, män, grababr och killar. Snacka om att tjejerna tar över. NOT!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar