torsdag 24 november 2011

hejhej

Egentligen vill jag skriva om Frankrikes Petra Östergren som jag läste om i en tysk tidning, fats jag orkar inte nu, det kommer sen, påminn mig ifall jag glömmer. Kan istället berätta att idag var jag i Kreuzberg igen innan. Asså en måste älska det stället. Okej en grej var lite osmaklig, jag bara gick gatan fram o kollade in i massor av mysiga butiker, cafeer och bagerier. Sen från ingenstans kommer "SEX VIDEO". Igenbommade fönster och dörrar med porraffischer på. ueh.


 Lite såhär såg det ut.
 Här är Platz der Luftbrücke, ett monument över dom som miste livet i arbetet med att flyga över mat till Västberlin under blockaden. Trodde det skulle vara större?

Kram

onsdag 23 november 2011

Hej Filippa, hur har din dag varit?

Tackar kära läsare som frågar, den har varit helt okej. Idag har jag fått smaka på det goda vuxenlivet: sitta i ett kontorslandskap och jobba med data. Nu ska jag räkna ihop mina vuxenpoäng jag samlat ihop under den här resan:

  • Gå på museum
  • Läsa i en guidebok
  • Handla mat
  • Laga mat
  • Diska
  • Tvätta
  • Städa
  • Montera ihop en IKEA-möbel
  • Sitta i ett kontorslandskap och jobba med data
Samt att jag har en grym analys. Tillsammans blir det: övermogen.

Här kommer lite fina bilder:
Oderbergerstrasse och jag
Min stämpel från när jag var ute i måndags, en suddig liten kanin, men min kollega såg den ändå och ba "ta det lugnt nu hahah". Iallafall, har ju liksom hört att Berlin är fezt varje dag, men på den klubben jag var på var det bara ca 15 personer. Pratade med alla intressanta (alltså alla kvinnor, 2 stycken) sen drog jag hem. Eller, jag drog igenom Berlins samtliga S-bahn, U-Bahn och Metrobuss system för den linjen jag skulle ta stängde. Sen kom jag hem.
Som jag tidigare berättat svämmar Deutscniland över av sexistisk reklam. Men idag såg jag den här! "Ingen människa passar in i en byrålåda!"
Det har börjat julpynta! Vid en närmare titt såg jag att den här installationen är en klassisk manifestation av kvinnohat. Kolla som dom två grabbarna gaddar ihop sig och mobbar tjejen!
är detta verkligen julstämning undrar jag? kram

tisdag 22 november 2011

Lite osaklig reaktion

På dagens blogginlägg om Rebecca och Fiona jag fick på Twitter. Killar kan en verkligen inte lita på. Först är han helt gullig och ba tipsar om klubbar i Berlin. Sen kommer detta:


 Erik Wallén 
 varför ska R&F få feministcredd när det är deras pojkvänner som producerar musiken? hyckleri. hylla björk istället tack.

Asså? Får flera tankar av det här.
1. Du bestämmer inte över vad jag ska tycka
2. Varför ber du mig om detta?
3. Kan en ej ha flera förebilder samtidigt?
4. Rebecca och Fiona producerar visst det sin musik själva.
5. Även om dom inte gjorde det skulle det inte förminska deras feministcred. De får ju inte feministcred för att de är grymma musiker, det finns det många som är och är helt blåsta samt utan analys, utan för att de är girlpower och systerskap. 
6. Obs har sett Rebecca och Fiona live, samt hört deras låtar och därför får de även musikcred för vet att de är grymma och det kvittar väl om dom skrivit varenda lite ton eller lagt varenda litet beat? Återigen: när ex Swedish House Mafia gör en låt tillsammans med Tinie Tempah får inte alla panikångest och skriker GUD DE HAR INTE GJORT VARENDASTE LITEN SAK SJÄLVA, DÅ ÄR DE JU DÅLIGA!

måndag 21 november 2011

Rebecca och Fiona

Rebecca & Fiona
Nu är the bezzt djs in the world aktuella igen med sin nya skiva I Love You Man. Det enda som gör mig lite besviken är titeln på skivan. Rebecca och Fiona är ju så sjukt mycket systerskap och girlpower så varför inte I Love You Girl/Woman? Vet att det ej är ett etablerat uttryck på samma sätt, men hur sjukt är inte det! Att det inte är ett etablerat uttryck liksom? Precis som det är sjukt att tjejer kallar varandra dude och king. Jag själv blir ibland kallad king när folk tycker att jag är grym. Hrm hrm queen tack. Killar i grupp, säger de någonsin "guurlfrijnd" till varandra? Att tjejer kan kallas för manliga substantiv men killar ej beror som vanligt på den häringa könsmaktsordningen-

Iallafall, när jag med glädje lyssnade på intervju med Rebecca och Fiona i P3 Populär förra veckan så fick de sin vanligaste fråga "Hur gör ni för att hålla ihop?". De bara "vi vill bevisa att det är ett framgångskoncept för tjejer att hålla ihop" Åh fetaste. Något annat som är jävligt fett är att Rebecca och Fiona har ju varsin pojkvän, men ba skit i dom. De två är ute på turné och annars bor de tillsammans typ hela tiden. Sistahs before mistahs. 


Sen en sak till- Marit Bergman twittrade llite förra veckan:

 Marit Bergman 
Fint att  får uppslag i DN, men att inte låta en musikjournalist göra intervjun känns nedvärderande och typ sexistiskt.


 Marit Bergman 
Liksom, om de inte är intressanta nog musikaliskt in their own right (vilket de så klart är), varför skriva överhuvudtaget?

 Marit Bergman 
Och så irriterar jag mig på att varje gång det dyker upp självständiga coola tjejer är det som att det är första gången i världshistorien.


Här kan ni läsa Maria Schottenius artikel om Rebecca och Fiona. Om ni orkar. För som hon gjort förrut skriver Schottenius om de här DJsen som f e n o m e n. Två fantastiskt unika, färgglada, exotiska fåglar. Eller kanske två apor?

Medan Rebecca och Fiona apar sig inför kameran, lägger sig med Buffaloskorna högt upp i luften, och tar på sig fåniga grimaser, pratar jag lite med Marianne.

SVT Play gjorde en realityserie förra året, och där satt Rebecca och Fiona i sängen i sin gemensamma lägenhet och pratade, larvade runt på stan och pratade som små kvarnar. Det speciella var att de sa väldigt skarpa, politiska, bra saker, och var fruktansvärt roliga.

Som Marit säger: Varje gång det dyker upp självständiga coola tjejer är det som att det är första gången i världshistorien. Men det vet ju både du och jag att det inte är.

Wilkommen nach Kreuzberg- entweder ist Kreuzberg Berlins Möllan oder Möllan Malmös Kreuzberg Möllan ist













söndag 20 november 2011

Matrix

Bartender ala fjortis.
Igår hade Mimmi och jag laddat för att gå till, enligt typ alla vi frågat, den bästa klubben i Berlin-Berghain/ Panorama bar. Förra helgen när vi var där så kom ju jag in, men inte några killar i vårt gäng så därför gick vi därifrån. Japp, nu står vi i kö i en halvtimme, ser hur folk blir nekade, analyserar varför, för ful, för full, för ful, för full. Ju längre fram vi kommer i kön desto mer nervöst blir det. Vid dörren står typ fem fula vaktkillar. Speciellt en av dom ser ut som en ond i Harry Potter: tatueringar på knogarna, tjurringar i näsan och läppen, skägg. Vore han ett djur skulle han vara ett vildsvin. En vakt bara "Hallo". Vi "Hallo". Tystnad. Ingen ögonkontakt. "Hur gamla är ni". "Arton". Tystnad. Ingen ögonkontakt. "har ni med er leg" "ja" Tystnad. Ingen ögonkontakt. Tystnad. Tystnad. "nej ni kommer inte in" "men vi är arton" "tyvärr, vi har ingen plats"

FUCK YOU!!! Sen börjar jag ju självklart analysera. Var det min mössa? Mitt smink? Min ålder? Min längd? Asså grövsta ilskan. Din jävla fula mansperson, vad ska du säga till dom andra hundra i kön bakom oss, har ni inte plats för dom heller eller? Klubben är asstor och öppnade för en timme sedan, enda anledningen till att du inte är att du vill trycka ner oss och känna dig mäktig. Jaja, it was their loss så att säää. Så vi åkte till Matrix igen. Och obs att klubben inte heter som filmen. Det tyska uttalet är först MAT (som i föda) och sedan RICKS (som i dricks minus d). Så när du säger Matrix normalt förstår tyskarna ej först, utan måste tänka efter och sedan "Aha- MATRICKS!"

 Gogo dansare på baren
 kram
kram
Obs att tyskar inte har någon stil överhuvudtaget. Fanns även en kille i alldeles för stor vit kostym av 80-tals snitt på klubben. Hur lyckas dom hitta så fula kläder med tanke på att dom har sjukt snygga grejer i butikerna? Fatta att vissa seriöst har hockeyfrilla.

Måste berätta om lite manligt beteende på klubbgolvet. Det är faktiskt sjukt skönt att klubba här, speciellt när det är techno, ingen ful gammal man kommer liksom fram och försöker börja dansa med dig utan alla är helt inne i sin egen grej. Nu pratar jag om en helt annan typ av manligt beteende: Exhibitionism. Män har ju verkligen inga komplex för sin kropp. En härlig snubbe på 40 vårar tyckte till exempel att det var gött för både honom själv och andra när han hoppade in i buren på dansgolvet, slängde av sig sin svettiga piké och dansade så att både killpattarna och ölmagen guppade. Om en kvinna tar av sig tröjan är hon strippa/ hora/ leker sig/ en fallen kvinna. Om en man tar av sig tröjan är det humor. Och en kvinna hade förmodligen aldrig tagit av sig tröjan om hon inte hade haft tvättbrädemage och sin finaste BH på sig, om ens då. Det ingår liksom inte i det kvinnliga psyket att det är ballt att klä av sig, utan det är horigt och horigt är ungefär det sämsta adjektivet som finns.

Just därför blev jag så glad när de tio ett-steg-fram-ett-steg-tillbaka-killarna som "dansat" på podiet inne i technorummet bytts ut mot en kvinna. Kvinnor som går upp på podiet brukar vanligtvis vara modellsnygga samt ha sällskap av en kille, annars känner de sig inte berättigade till all uppmärksamhet på grund av patriarkatet. Den här bruden däremot var helt average med lite trivselvikt runt magen. Hon stod där i sina cowboy-boots och bara DOMINERADE. Hon dansade så sjukt grymt. Det värmde mitt feministhjärta kan jag säga. Kram

lördag 19 november 2011

East Side Gallery

Idag har jag varit duktig och turistat. Var på (Vid? Bredvid?) East Side Gallery. en lång bit av muren som finns kvar och där olika konstnärer målat fet konst. Även jätteful och tacky konst enligt mig, men är ingen konstvetare så det ska jag inte uttala mig om.



 Puss!
 <3
Till en tysk-afrikansk flata som till och med en "republikan" ville gasa ihjäl i tunnelbanan 1990. Efter att muren föll ökade övergreppen på people of colous, homosexuella och minoriteter. Den här dedikationen handlar om civilkurage. (fritt översatt) Konstär Christine Fuchs.
Ett ben i gamla öst och ett i gamla väst, som ingenting.

Sen åkte jag hem till Prenzlauer Berg och drack, jag skojar ej, kanske världens godaste latte.

Kanske lite fjortisblogg att fota sin kaffe...
 Här gjorde den här hipstermannen bönorna.
 Här gjorde en hipsterbarista kaffet.
Här sitter en feministbloggare i systerskapsflätor.

Nu kollar jag på True Blood (obs, sorgligt!) och sen ska vi ut, kram

Igår

Asså det är verkligen inte lätt att hamna rätt när en ska gå ut här i Berlin. Jag har liksom hört om balla underground techno-klubbar där folk dansar hela natten. Var är dom liksom? Igår hade Mims och jag fått en klubb rekommenderad till oss av en kollega på jobb.

Vi kom in och blev imponerade av den fancy inredningen. Helt ok musik, fast det var ju en kill-DJ förstås så det kunde varit mycket bättre. Sen kollar vi oss runt och vad ser vi? Majoriteten av männen är typ businessmän i fyrtioårsåldern som sitter och stirrar i VIP-båsen. Majoriteten av tjejerna är Barbies med pinnsmala midjor, uppumpade urringningar. extensions till det maximala och skyhöga klackar. Både dom som gick på klubben och dom som jobbade där. Japp, det fanns tjejer som hade som jobb att vara snygga, pinnsmala och dela ut neonarmband. I ett försök att ha lite kul spenderade jag alldeles för mycket pengar på drinkz därinne men sen gav vi upp.

Asså jag tycker absolut att en ska klä sig som en vill, storleken på urringningen har absolut ingenting med storleken på hjärnan att göra osv. Men det är dom här tjejernas blickar som gör mig orolig. Ser jag in i deras ögon är dom helt tomma och möter inte min blick. Dom kan knappt röra sig å grund av sina klackar utan står som pinnar och stirrar olyckligt ut i tomma luften. Okej om jag ser en tjej i sådan outfit som har kul. Men när jag ser en tjej i Barbie-utstyrsel som ser ut att vilja sjunka genom klubbgolvet, då vet jag att det är patriarkatet och inte hon själv som valt kvällens outfit.

När jag såg de här olyckliga tjejerna ville jag bara ta dom alla i min famn. Bära dom till en soffa vid en levande brasa. Ploppa in Thelma and Louise i DVDn. Servera dom varsin tallrik ångande het gryta och massor av glass till efterrätt. Ha lite myz och prata systerskap. Nej, nästa gång kanske.

fredag 18 november 2011

Mer Kundenstrohm

Igår fortsatte jag vara en hemlig agent och smög runt bland alla ljus och ramar. Bästa momentet var dock när jag skulle ställa mig lite diskret så jag inte syntes och ställde mig bakom fejkpalmbladen. Jag höll på att börja gapskratta rakt ut, jag lovar kände mig som i en dålig B-film om en yrkesmördare. Men sen så, sen gick kunden in på plantavdelningen och då ställde jag mig bakom en riktig palm. Ba lite bättre budget i den uppföljaren men ej tillräckligt för att åka till djungeln.

Förutom att leka gjorde jag vissa spaningar. Mina kollegor ba: ja det är vanligt bland kvinnor när jag visade en som gått i extra många kringelikrokar. Men obs, följde efter lika många män som kvinnor som betedde sig på detta skumma sätt. Det finns alltså personer som går in på avdelningen och går runt, runt, runt hur länge som helst. De går in i mellan två hyllor, ständigt snurrandes på huvudet för att inte missa en enda vara. De stannnar, lyfter upp något, sätter tillbaks det. Rör lite tankspritt vid en prislapp. Vänder och går tillbaka samma väg och lyfter upp samma vara igen. Tar sig igenom hela avdelningen i denna takt och på samma sätt, typ ett steg framåt, två tillbaka. Och de köper ingenting! Ofta har de inte ens en kundvagn eller påse med sig! De är alltså där, inte för att konsumer heminredning, utan för att UPPSKATTA heminredning. INSUPA IKEAs underbara atmosfär. SKÅDA de fantastiska produkter som finns uppdukade på hyllorna. LYSSNA till Bruno Mars Marry You som spelas för miljonte gången. DOFTA på det potpurri av lukter som uppstår när vanilj, exotiska frukter och chokladdoftljus blandas. Ändå intressant.

Annars igår var vi ute och åt middag alla vi som är i Berlin, vår lärare och hennes man. Så såg det ut, myz:


Sen gick vi ut och drack drinkz. Jag tog en som hette Vanilla Sky, förlåt mamma. Nu är jag jättehungrig.  Ska gå ut och käka innan jobb. Kram.