tisdag 15 november 2011

Mens

Som ni kanske kan se på mitt twitterflöde har Kakan, Julia, Kikki och jag diskuterat en viktig grej. Mens. Denna åkomma som drabbar kvinnor en gång i månaden under en lång period i deras liv. För vissa, en sjukdom. Det kan handla om grov mensvärk så att det känns som om knivar sticks in i magen och vrids om. Du kanske spyr de två första dagarna. Du kanske blöder så mycket att du måste byta binda/ tampong/ tömma din menskopp en gång i halvtimmen. Din PMS kanske är så allvarlig att du hamnar i djup depression en gång i månaden. Eller så sväller du bara upp och känner dig allmänt trist.

Om dessa symptom uppkommit hos män hade hundratals forskare i denna stund suttit med sina små kloka huvuden och tänkt, tänkt, tänkt så det knakade på en lösning på lidandet. Staten hade donerat miljontals kronor till deras forskning. Vad händer idag då? Not so much. Eftersom mannen är normen så är det jäkligt ointressant för samhället att forska om kvinnors sjukdomar överhuvudtaget. Mycket tyder på att kvinnor påvisar andra symptom och drabbas annorlunda av till exempel hjärtinfarkt och stroke men alldeles för lite forskning har bedrivits på kvinnor för att vi ska veta. När det gäller en grej som uteslutande drabbar kvinnor, mens, kan vi se oss om i röven efter bra forskning.

En annan grej med mensen: den är "äcklig". Att blöda ur fittan en gång i månaden= ofräscht säger patriarkatet. När du har mens är du oren säger flertalet religioner. Vilket leder till att även vi kvinnor fostras in i tankesättet att mensen är äcklig. Men obs, det är den inte! Fick t.ex. reda på av Julia och Kakan igår att det jag misstänkt är sant: om en grupp kvinnor umgås mycket synkas era menstruationscykler! Så mensen kan bli en chans till lite systerskapsmyz, ligga i soffan med en värmekudde, filtar samt choklad. Om du ej måste jobba förstås och förväntas prestera lika högt som dina manliga kollegor för mensen är ju ett naturligt tillstånd och då kan det ju inte vara så farligt.

Mitt lilla mission här i Berlin är att omvända min roommate Olof till feminist. Jag har bland annat lärt honom om menscykeln, PMS, ägglossning= happy time, skillnaden mellan tampong och tampax osv. Och vet ni, svenska skolan lyssna nu, han var intressetrad! Ok, han ville ej låtsas om det samt kunde knappt se mig i ögonen (speciellt under tampong/tampax grejen och att tampax bara finns för att samhället har lärt amerikanska kvinnor att det är äckligt att föra upp någonting i fittan med sin egen hand) men han tyckte det var superintressant. Så obs, i fortsättningen ska även killar lära sig om mensen i skolan, ok?

Och obs, mens är alltså ej en blå vätska, det är blod.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar