söndag 3 mars 2013

Fem dagar kvar

Ni vet vad jag talar om, fem dagar kvar tiiiiill:

 Internationella kvinnodagen!!!
 Chichas internacional extravagaza bonanza!!! En dag som idag i ett privilegierat medelklasshem har dagstidningens söndagsdel plats för extra långa reportage. Både DN och Sydsvenskan har valt att ägna sådana reportage åt att uppmärksamma internationella kvinnodagen genom en lägesrapport över lönerna och könsfördelningen på arbetsmarknaden. Detta är ett enkelt ämne att ta upp. De flesta personer kan ändå förstå att vi lever i ett ojämlikt samhälle när det ser siffror svart på vitt, mycket lättare än att försöka förklara komplicerade patriarkala strukturer och mindre förargelseväckande än att publicera siffror på mäns våld mot kvinnor och skriva att det statistiskt sett är farligare för en kvinna att ha en mysig hemmakväll med sin kille än att gå ensam genom en mörk park.

Hursomhelst här kommer lite fakta från DN och Sydsvenskan i punktform:

 • Löneskillnaderna mellan män och kvinnor har inte minskat på trettio år. jaha det var ju tråkigt att höra.
 • mellan en genomsnittlig man och en genomsnittlig kvinna skiljer det 3,6 miljoner i livsinkomst. TREKOMMASEXFUCKINGMILJONER!!!! o staten kan inte ens bjussa på en liten menskopp samt vaccinering mot livmoderhalscancer till alla quinnor, nänä det ska vi också betala själva annars är det orättvist mot grabbarna för att dom inte får exempelvis motsvarande värde av rakblad så dom kan trimma sina fula hipsterskägg en gång i kvartalet.
 • "Mest beror det på att män och kvinnor fortsätter välja samma yrken som förr" citat SDS MEN som DN skriver beror ju lönesättningen inom ett yrke om det är kvinno eller mansdominerat. Samt sociala förväntntningar på yrkesval som indoktrineras sedan barndomen. Välkommen till den patriarkala verkligheten era oberoende liberala analysbefriade idiuter. "Kvinnor väljer"???? håll käften.
 • Kvinnodominerade yrken med samma utbildningslängd och ansvarsnivå har en medellön som är 10.000 kr lägre än motsvarande mansdominerade yrken.
 • Nu jämnas könsbalansen i yrken som tidigare var mansdominerade (civilingenjörer, poliser) ut medan i andra yrken tippar balansen över åt andra hållet. Ett yrke som beräknas gå från mansdominans till kvinnodominans inom de närmsta åren är läkare (YES!!! ni vet att jag älskar tjejer kvinnor o tanter, vill mer än gärna omge mig med dom under hela mitt yrkesverksamma liv)
 • Flertalet kvinnodominerade yrken som apotekare, bibliotikarie och förskolepersonal och mansdominerade som systemvetare och hantverkare förväntas behålla dominansen av det ena könet.
 • Tendensen är att när ett tidigare mansdominerat yrke blir kvinnodominerat (lex lärare) sjunker yrkets status och lön. Denna tendens gäller inte läkaryrket, dock finner facket fortfarande "oförklarliga" skillnader i lönekuveret mellan kvinnliga och manliga kollegor berättar Marie Wedin, ordförande i Sveriges Läkarförbund, för Sydsvenskan. 
Kämpa på hela veckan mot åttonde mars tjejer. Kom också ihåg att varje dag, inte bara den åttonde mars, är din dag!! Äg ut den med hjälp av dina systrar. XOXO från er bloggtjej
2 kommentarer:

 1. åh! du är bara så himla bäst filippa! VI är så himla bäst, visst!!!?

  hälsningar martina från berlin

  SvaraRadera
 2. MEN HALLLÅÅÅÅÅÅ vad snygg du ärrrrrrrr!
  Vaddå SEXIG kvinna?!
  PUSS
  Lotti

  SvaraRadera