torsdag 17 oktober 2013

Gender-bending heterosexuella par

Min kompis skickade den här länken till mig, det är en fotoserie av Hana Pesut. Hon har fotat massor av heterosexuella par i först deras egna kläder och sedan låtit dom byta kläder. Vid den första blicken verkar klädbytet vara den stora grejen. Men när jag kollat på några bilder la jag märke till att hur tydligt könsrollerna kommer fram när könen byter plats. När tjejen går in i killens roll ser hon helt plötsligt hård ut. Ja rentav lite sur. Hon står med båda fötterna på marken och möter kameran med en stadig blick. Killen ler oftare och ser glad, trevlig och tillgänglig ut. Han har ofta kroppen vänd mot sin partner och inte mot kameran. Kanske lättar han lite från marken eller poserar på något sätt som framhäver kroppen istället för att stå rakt upp och ner. När du ser killen och tjejen posera "tvärtom" på den högra bilden blir det såpass uppenbart hur sjuka normer paren framställer sig själva under och hur dom skapar och gör sitt eget kön genom ett aktivt eller omedvetet stereotypiskt poseande på den vänstra.


4 kommentarer:

 1. Är ju intressant att alla tjejerna ser lika (eller mer!) bekväma ut i killens kläder, medan i stort sett alla killarna ser obekväma ut med taskig hållning och/eller ansträngt leende.

  SvaraRadera
 2. haha 11e uppifrån, när de bytt, ser mer ut som en powermorsa och hennes töntige lille son som e ute å går. men tjejer ser mkt tuffare ut även innan de bytt också! heja henne

  SvaraRadera
 3. också intressant hur tjejerna lyckas bättre (enl mig) att inta killarnas "tuffare" roller än tvärtom eftersom tjejer jämt måste anpassa sig till den manliga normen (därav mer övning) än tvärtom

  SvaraRadera
 4. som flera andra har sagt redan så tänkte jag på att tjejerna ser mer bekväma ut i killarnas kläder, men jag tänker också att det handlar om att vi som tittar på bilderna också är mer bekväma med (eller mer vana vid) att tjejer har "killkläder". det blir tydligt hur himla okej maskulinitet är och hur femininitet är accepterat på vissa kroppar men inte på andra - då blir den obehaglig. som madonna sjunger:

  "Girls can wear jeans
  And cut their hair short
  Wear shirts and boots
  'Cause it's OK to be a boy
  But for a boy to look like a girl is degrading
  'Cause you think that being a girl is degrading"

  SvaraRadera