onsdag 16 februari 2011

Rebecca och Fiona
Älska eller hata det är frågan? Om man ser på diverse människors åsikter och kommentarer om de här brudarna verkar det vara ganska så svart och vitt, antingen tycker man att de är asgrymma eller två blåsta bimbos. Själv så älskar jag deras låt Bullets och så hörde jag dem i Morgonpasset i P3 i tisdags och blev ännu mer intresserad av dem. Så jag satte mig och kollade på webbserien Rebecca och Fiona på svt-play. Där fick jag bilden av två dryga tjejer som har alldeles för mycket attityd. Sen slog det mig: jag tycker ju bara att de är dryga för att de pratar stockholmska! Som skåning är det liksom lite inprogrammerat i min hjärna att hata den dialekten. Men jag lyckades se bortom den fasaden och såg två coola brudar som verkligen har hittat världens bästa vän i varandra, gör fet musik och kör sitt eget race helt enkelt. Sen kan man ju tycka att de är lite självgoda. Men de tycker jag att de har rätt att vara med tanke på hur många som rackar ner på dem för helt onödiga saker. Det här klagar folk på hos Rebecca och Fiona:

·         ”Varför har ni päls? Det får ni inte ha, det är synd om djuren!” Dessa tjejer är faktiskt oerhört konsumtions och miljömedvetna och köper typ alla sina kläder second hand. Men detta hör inte ens hit. Skulle Axwell få samma klagomål om han bar en dunjacka? Nej just det, för eftersom han är man kommenterar man bara hans musik. Det ska inte behöva försvara sig för allt de gör, bara för att de är kvinnor!
·         ”Ni är inte socialister, för ni har smink och dricker champagne.” Men säger de att de är socialister så är det väl de! En man som pratar släpig stockholmsdialekt och bor på Söder skulle antagligen aldrig ifrågasättas om han sa att han tyckte att kommunism är fett t.ex.
·         ”varför gör ni inte exakt alla era beats och allt sånt till era låtar själva? Det är ju fusk!” Såhär svarar Rebecca och Fiona själva på den frågan i Morgonpasset: Så fort vi får hjälp av någon annan så har de helt plötsligt gjort allt. Det finns ju massor av killproducenter som tar hjälp av andra och det är ju ingen som ifrågasätter det. Det finns en sjuk norm som säger att tjejer inte kan producera och därför är det ingen som försöker!
Vad Rebecca och Fiona dessutom måste göra för att få finnas i rampljuset är att exploatera sig själva HELA TIDEN. Missförstå mig rätt nu, de är ju jävligt snygga och vill man visa upp sig själv så är det klart att man ska göra det. Men behöver Swedish House Mafia springa runt i små korta shorts och magtröjor och posa med sexiga miner på sina skivomslag för att folka ska lyssna på deras musik? Nej, just det. Faktum är att jag inte ens vet hur de ser ut, däremot kan jag nynna de flesta av deras hits. Så för att två kvinnor ska bli kända räcker det inte med att de är begåvade. De måste vara så begåvade att de kan göra all sin musik själv (helst) och så måste de vara sjukt snygga. Ändå så ”kallar de oss för bloggtjejer, men vi är ju producerande Dj’s som våra pojkvänner” som Fiona själv uttrycker det. Jag tycker iallafall att de är grymma, kör på så det ryker!

2 kommentarer:

 1. "Det finns ju massor av killproducenter som tar hjälp av andra och det är ju ingen som ifrågasätter det. "

  nu är det såhär att man hör att adrian lux producerat bullets, och detta fenomen skulle folk lacka på även fast det var en kille som skulle göra samma sak.
  man kanske inte ofta hör reaktioner på detta, men detta är för att elektronisk musik är väldigt underskattad, och den allmänna uppfattningen är att den i princip skapar sig själv. därför blir folk som lyssnar på david guetta inte arga när de hör att han egentligen bara är imagen för hans spökproducenter - de lyssnar nämligen mer på imagen än på musiken.

  vad du snarare bör bli arg på är att rebecca och fiona står för den (ja, jag är på din sida, felaktiga) kvinnliga stereotypen av att vara blåst. för de är sannerligen blåsta.

  att de dessutom blir kända bara för att de är kvinnor är också en jämställdhetsfråga, men detta är du som feminist kanske inte intresserad av.

  SvaraRadera
 2. Det är din personliga åsikt att de är blåsta erik. jag tycker absolut inte att det är blåsta, men alla får tycka vad de vill.Har han produverat bullets helt själv utan att R & F haft så mycket som ett finger med i spelet? det visste jag inte... Och jag tror att det rebecca och fiona menar är att när ex swedish house mafia låter tinie tempah sjunga i Miami2 Ibiza är det ingen som klagar, men om någon lägger ett beat åt dom eller var det nu är, börjar folk hacka på att de inte gör allt själva. Så en man kan ta hjälp men anses ändå vara kompetent, medan en kvinna som tar hjälp är helt hjälplös och kass typ. kanske inte alltid, men ofta.

  SvaraRadera