fredag 18 februari 2011

Lady Gaga, lucky for you that you weren't "Born This Way"

Med sin nya singel ”Born this way” slår Lady Gaga ett slag för fulheten. Ja, tyvärr inte Nanna Johanssons underbara bok ”Fulheten”, så vitt jag vet har inte Lady Gaga läst den, vilket ju är synd för henne eftersom den är helt underbar. Boken alltså. Det jag menar är att Lady Gaga ser ut såhär på omslaget till singeln:
 
Alltså ganska ful! I alla fall så ful som en kvinnlig popstjärna tillåts vara i vår objektifierande och sexistiska värld. Bilden får mig att tänka på de mängder av berättelser där en ung, vacker och godhjärtad kvinna blir kär i en groteskt ful man:
"Fantomen på operan" och berättelsen som avslöjar allt redan i titel "Skönheten och odjuret"
Killarna står för "den charmiga personligheten" och brudarna för utseendet
 Varför, varför, varför är det aldrig tvärtom! För som man brukar säga:
ur "Fulheten" av Nanna Johansson
Men att skönheten kommer inifrån det gäller ju tydligen bara för män. Kvinnors skönhet kommer kanske inifrån på det sättet att de är så fina, omtänksamma och snälla att de kan tänka sig att bli ihop med en obehagligt ful man som dessutom i många fall är helt känslomässigt handikappad. Men den kommer också alltid, utan undantag, utifrån. Lady Gaga kan se såhär obehaglig ut på sitt omslag för att vi vet att hon egentligen är superhot. Dessutom finns det andra, lite mindre vågade varianter på omslaget där hon är sitt vanliga snygga jag för de som inte tål fula kvinnor (=majoriteten av jordens befolkning). Sammanfattningsvis: är du kvinna med ambitioner är det bäst för dig att du är snygg!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar