torsdag 24 februari 2011

Jag blir så otroligt trött

På Svt. Ni är faktiskt en public service kanal som ska stå för bredd, mångfald och producera sådant som andra, kommersiella kanaler inte har möjlighet att göra. Så varför kan ni inte vara lite kreativa, nyskapande och tänka utanför patriarkatets låda en enda gång? Jag pratar såklart om svt:s nya posterboy, Måns Zelmerlöw. Efter sju år ska Anders Lundin lämna posten som programledare för Sveriges mest folkkära och älskade underhållningsprogram Allsång på Skansen. Såhär såg nog mötet bland producenterna ut:
Producent 1: Ankan gick nyss förbi. Han sa till mig att han vill sluta som programledare för Allsången.
Producent 2: Jaså? Ah men du, det behöver inte vara negativt. Nu har vi en chans att göra något nyskapande och kreativt!
Producent 1: ja du har rätt! Jag tänker nytt, jag tänker fräscht.
Producent 2: ah, precis, någon som kan locka tillbaka våra yngre tittare.
Producent 1: men samtidigt någon som kan charma vår äldre publik.
Producent 2: verkligen! Liksom hälften svärmorsdröm, hälften bad boy.
Producent 1: Ah, gud va grymt, precis vad jag tänkte säga!
En programledare för ett så pass populärt program, en programledare som kommer att bli oerhört hyllad och älskad, måste ju självklart vara man. En kvinna är helt enkelt inte lika folkkär och framförallt hyllas hon aldrig till skyarna som en man. För alla älskar ju män så otrrrrooooliiiiigt mycket.
Ett annat exempel var när Ingvar Oldsberg och Björn Hellberg, Sveriges finaste gubbduo, efter att ha varit programledare för På spåret i tusen år ansåg att det var dags att överlämna stafettpinnen. Åh, nu blåser förändringens friska vindar! Det är dags att förnya fredagsunderhållningen! Eller inte. För de nya programledarna blir återigen två sköna snubbar som även de en plats på prispallen bland de mest älskade gubbparen, Kristian Luuk och Fredrik Lindström. Inte ens en man och en kvinna och två kvinnor var väl inte ens att tänka på! Till och med frågorna i programmet tar ytterst, ytterst sällan upp någon kvinnlig personlighet. Nej, grov skärpning svt!

Gubbar byts ut mot gubbar och könsmaktsorningen bibehålls. Nice one Svt.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar