måndag 1 februari 2016

Trendspaning från GIFF


Halloj alla goa! Nu har Göteborgs Internationella Film Festival, närmare bestämt den 39nde i ordningen, pågått sedan i fredags. Jag har sett massor av film och framförallt massor av svensk film. Därför tycker jag det är läge för en trendspaning och som ni alla vet: three is a trend!

Alla kräks i svensk film
I filmpasset Moving Sweden, där fyra filmer som är en del av SFIs och SVTs satsning på ”nya och starka berättelser” visas, förekommer en hel del kräkande. Huvudrollen i Baby, där en oväntad vänskap uppstår en sommarnatt i Stockholm, kräks när hon sitter på en parkbänk. Sommarnatt inleds pang på med att protagonisten fyllespyr vid en vattenpump i den norrländska midnattssolen. Även Lena Endres urballade dirigent i Senses lägger en pizza. I den fjärde filmen Surprise, där vi får bevittna en överraskningsfest som tar en betydligt mörkare riktning än planerat, är det visserligen ingen som kräks, men en av karaktärerna nämner att han mår väldigt illa. Och vad illustrerar egentligen starka sinnesrörelser bättre än att häva ur sig sitt maginnehåll? Allt tyder alltså på att 2016 är kaskadkräkningarnas år.
Baby

Alla simmar under vatten i svensk film
Under vattnet kan man tänka på hur mycket situationen suger. Under vattnet kan man våga ta eller bli tagen på av den man tycker om. Under vattnet kan man känna livet rusa extra fort genom kroppen eller hur det sakta glider iväg från en medan man håller andan. Under vattnet ser man allting klart, eller så hoppar man i och blundar man får att slippa se.  Allt detta kan hända under ytan , och det spelar ingen roll om det är i badkaret, sjön eller älven. Därför verkar svenska regissörer fullkomligt älska vatten.  Dessutom ser det väldigt fräckt ut. Undervattensgreppet förekommer i (bland annat!) Pojkarna, Bikupan, Senses, Infantile och Hopptornet. En riktigt stark trend! Kom ihåg var ni läste det först.
Infantile


Bubblare- Zhala

Hennes ljuva röst förgyller soundtracket i både Baby och Senses. Jag skulle inte bli förvånad om hennes musik är med i fler filmer som jag inte sett ännu för jävlar vad det blir stämningsfullt!


Jag fortsätter uppdatera er hela veckan so stay tuned för mer filmgodis!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar