tisdag 9 februari 2016

Barash


Den sista helgen på GIFF blev det alltså triss i lesbiska filmer för mig. Den israeliska filmen Barash var sist ut.  En film som var väldigt härlig att se, eftersom den inte problematiserar att vara lesbisk så mycket, utan mer handlar om att vara tonårstjej och hur härligt det är att vara kär.  Är ni känsliga för spoilers kanske ni ska sluta läsa inlägget nu, men kort sagt så kan jag rekommendera Barash starkt!

Huvudpersonen Naama möter nya tjejen Danas blick i de nedklottrade speglarna på skolans toalett. Dana får hänga med Naama och hennes två vänner när de sitter i sin bil och super och knarkar (ja dom knarkar loss i den här filmen) Naama utmanar Dana genom att ragga upp en kille från bilen brevid men det är uppenbart att hon menar något annat mellan raderna.

Som sagt, mycket knark i den här filmen, Naama och Danas första kyss är däremot på lekplatsen innan skolan och första gången dom ligger är det i Danas rum en eftermiddag när dom skolkar. Detta känns som ett medvetet val från regissören och manusförfattaren Michal Vinik sida, att hångla med sin tjejkompis är inte bara en galen grej på fyllan, utan på fullaste allvar och kan likväl ske när man är nykter. Första gången paret har sex känns väldigt realistiskt skildrad, Naama är så nervös att hon börjar skratta och allt är lite tafatt men sen går det väl rätt bra ändå.

När Naama går hem efteråt lyser hon, och jag tror alla vi som haft upplevelsen av att äntligen få vara med en tjej kan känna igen oss. Man är uppfylld av en fantastisk wow-känsla ”Shit det är alltså såhär det ska vara”. Blandat med en slags känsla av ”exklusivitet”, som om man är som en del av en hemlig klubb.  Nästa dag på skolgården vill paret inviga fler i klubben ”So many girls here need us to show them the light. It is our duty, and an important one!” som Dana säger.  Den här känslan av ”lesbisk överlägsenhet” att man fattar hur göttigt det är att vara med tjejer och vill att andra ska inse det också, är något jag saknat att se på film fram tills nu.


En väldigt stärkande film för alla flator och tonåringar som identifierar sig som tjejer, med ytterligare dimensioner där konflikten mellan Israel och Palestina är ständigt närvarande.  Se den!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar