fredag 30 november 2012

nu kommer den riktiga recensionen av how to be a woman

När jag läste Caitlin Morans bok "How To Be A Woman" skrattade jag ibland högt, ibland nickade jag medhållande, ibland tyckte jag det var rätt tråkigt. Men låt oss ta den här boken för vad den är. Det är inget politiskt manifest skriven av en professor i genusvetenskap. Det är en samling underhållande krönikör som handlar om en kvinnas liv. Utifrån sina egna livserfarenheter tacklar Caitlin Moran patriarkatets beståndsdelar. Bland annat:
Ojämlika heterosexuella förhållanden (hon berättar om sin första sviniga "pojkvän" som bor i hennes lägenhet, hans bidrag till relationen är ungefär att han sprider sina ting kring sig och äter av maten i kylskåpet) 
könsroller (den enorma bröllopslängtan och det omättliga shoppingbehov en kvinna förväntas ha och framförallt: modersrollen)
sexism på arbetsplatsen (Caitlin Moran arbetar som musikjournalist och krönikör).
Målgruppen för den här boken skulle jag vilja påstå är kvinnor som vill läsa något kul de kan känna igen sig i, dvs kvinnor som liknar Caitlin Moran själv ganska mycket. En grej i boken som en skulle kunna bli upprörd över är detta:

So here's a quick way of working out if you're a feminist. Put your hands in your pants.

a) do you have a vagina? and
b) do you want to be in charge of it?

If you said yes to both, then congratulations! You're a feminist.

Jag vet att det finns anledningar att bli upprörd över detta citat. 1. Vadå män kan väl också vara feminister!? 2. Vadå det finns faktiskt transexuella kvinnor som inte har en fitta!? MEN. Har du kommit såpass långt i din feministiska analys att du inser 1. och 2. är det här lilla testet inte riktat till dig. Du är redan feminist med välutvecklad analys, dvs du vill att män och kvinnor ska ha lika rättigheter och skyldigheter och du har koll på det biologistiska tänket. Det här lilla testet är riktat till de kvinnor som inte vill kalla sig feminister. Ni ba whhhaat finns dom? Svar ja dom finns, för som Caitlin Moran fortsätter att berätta så finns det statistik som säger att endast 29% av kvinnorna i USA och 42% av kvinnorna i Storbrittanien definierar sig som feminister. Till dessa kvinnor är detta lilla test riktat. För faktum är att det är klart att det är sjukt att vara man och inte vara feminist, men det är ju på ett sätt ännu sjukare att vara kvinna och inte vara feminist. Vill du vara förtryckt liksom? Tycker du inte om att ha rösträtt, arvsrätt, fri abort (i Sverige iallafall) osv? Exakt, alla kvinnor borde kalla sig feminister. 


En grej i Caitlin Morans bok blev jag dock arg över på riktigt. Hon dissar systerskapet. Varför? Män håller inte på med sånt. 

This idea of sisterhood I find, frankly, illogical. I don't build in a 20 per cent 'Genital Similarity Regard-Bonus" if I'll met someone else wearing a bra. If someone's an arsehole, someone's an arsehole

Okej 1. svaret på Caitlin Morans fråga "are the boys doing it?" dvs har män ett supportande nätverk när dom stöttar varandra är ju inte "nej" utan ett rungande "JA!!!!". Brödraskapet där män håller varandra om ryggen och inte berättar när deras kompis våldtagit en tjej på en fest. Brödraskapet där män kvoterar in varandra i bolagsstyrelser. ARE the boys doing it? Abso-fucking-lutely

2. Systerskapet handlar inte om att vi måste motverka kvinnoförtrycket som uppstår endast p.g.a att kvinnor snackar skit om varandra. Ingen påstår att detta är den enda avgörande faktorn som gör att vi kvinnor får lägre lön och har mindre makt i samhället och våldtas och allt annat jävelskap. MEN. En av patriarkatets favorittaktiker skulle jag vilja kalla "damen på toppen". Damen på toppen innebär att i vårt samhälle är det allmänt accepterat att det bara får finnas en kvinna på ledande positioner. En kvinna i bolagsstyrelsen. En kvinna i fantasyfilmen. En kvinna som är bra på att rappa. Två? Nää det går inte!! Hur motverkar vi damen på toppen? Jo, systerskapet. Om vi kvinnor stöttar och hjälper varandra får vi plats däruppe på toppen allihopa. Istället får att försöka riva ner den stackaren som med mycket möda kämpat sig upp kämpar vi tillsammans för våra gemensamma rättigheter.

Dessutom: nä att nån gång snacka skit om en annan tjej är kanske inte det värsta du kan göra. MEN. Tänk ett steg längre. För när en tjej beter sig dåligt mot dig, eller du stör dig på en brud, finns det allt som oftast en bakomliggande orsak. Den orsaken är, surprise, patriarkatet. Så, att älska dina systrar är en av de viktigaste feministiska handlingar du kan utföra.


För att sammanfatta lite: om jag vill läsa en bok om feminism skulle jag inte välja "How To Be A Woman" i första hand. Men har den hjälpt några av de 71% i USA och 48% i Storbritannien att inse att de visst är feminister är jag glad för det.
Är det nån annan som läst boken så kommentera gärna o skriv vad ni tyckte så blir jag glad! Puss!


3 kommentarer:

 1. håller med om allt du skriver!! kände att den var ganska underhållande som memoar/personliga berättelser men INTE värsta feministiska manifestet, vilket jag sett den hyllas som här och där.

  en annan grej som var jävligt konstigt var det här med strippor vs burleskartister. liksom: strippor, ew, så trashigt men burleskartister = SÅ bra och SÅ sexiga och SÅ KVINNLIGA.
  alltså ??? på det här att kvinnlig sexualitet tydligen = rosa fluff, spetstrosor, smink och noggrant tillrättalagt hår.

  så, ja. mycket som var "problematiskt" eller vad man ska säga, men den var på sina ställen rätt så kul.

  SvaraRadera
 2. Filippa! Jag kopte boken efter att ha last om den pa fitt for fight bloggen och jag ska lasa den over jul, sen berattar jag vad jag tyckte :) SNART SES VI, du och jag och min lilla maja far sla vara kloka huvuden ihop nar jag kommer till sverige ;)


  Linnea

  SvaraRadera
 3. jaaa vad underbart det ska bli!!!

  SvaraRadera