lördag 10 november 2012

Rihanna och kvinnomisshandlaren

Ni känner väl alla till historien om Rihanna och hennes ex tillika hennes misshandlare Chris Brown. Känner ni inte till den långa historien kan ni googla fram både polisrapporten, bilder på Rihannas sargade ansikte och diverse redogörande blogginlägg. Nu fortsätter vi. Det var många med mig som blev extremt upprörda när Chris Brown dök upp i en remix av Rihanna's låt Birthday Cake. Detta är alltså en låt som använder tårtmetaforer för att beskriva sex och att CB sjunger saker som "Give it to her in the worst way" känns både obehagligt och äckligt med tanke på att han misshandlat henne.


Snart släpps Rihanna's nya album Unapologetic och Thelma  tipsade mig om en länk med en låt som läckt från skivan. Har lyssnat på den x antal gånger och den är så bra! Men usch vad jag skäms för  att jag tycker om den. Denna låt är alltså ännu en duett med Chris fucking Brown. Återigen har låten en ytterst tveksam text som kan kopplas till artisternas gemensamma förflutna. Rihanna sjunger i versen om att de ska hångla i en Lexus (äckligt med tanke på att CB försökte putta ut Rihanna ur en bil) och bl.a följande oneliners:

There's no other love just like this
 You'll always be the one that I wanna come onto boy
I wanna be your baby, you'll always be my baby

Sen kommer refrängen där Rihanna sjunger I wanna be your girl, and it ain't nobody's business just mine and my baby's

Det är ju som sagt inte hela låten som läckt, den börjar någonstans mitt i, men det första en hör är att Chris Brown sjunger vad som verkar vara samma text som Rihanna i en refräng Me and you, get it! say it ain't nobody's buisness

Sammanfattningsvis handlar låten Nobody's buisness om att Rihanna och Chris Brown vill vara tillsammans och det är deras ensak och ingen annan ska lägga sig i.

När låten Birthday Cake släpptes och rykten om en återförening florerade tänkte väl många att det var någon slags PR-kupp, ett påhitt från skivbolaget för att skapa en buzz kring båda artisterna. Ryktena om att Rihanna och Chris Brown blivit ett par igen fortsätter och nu kommer alltså denna låten där dom båda rakt ut säger att dom är tillsammans förevigt och att det är ingen annans buisness. Jag hoppas verkligen att återföreningen som först verkade vara någon slags osmaklig PR-kupp och nu kanske kanske kanske är sant (GRÅTERSKRIKERFÅRPANIKUTBROTT) inte är något av det.

 Jag hoppas att förhållandet mellan Rihanna och Chris Brown från början till slut är ett performance. Ja, hela förhållandet var (och är) ett konstverk för att uppmärksamma den skeva dynamiken, det obehagliga maktstrukturerna och de på många sätt (för en utomstående) obegripliga anledningar som får kvinnan att stanna i ett misshandelsförhållande. Rihanna och Chris Brown är inte bara artister, dom är också skådespelare på heltid, dygnet runt. Tillsammans har dom iscensatt ett konstprojekt som pågått under flera år där en bl.a en misshandelsscen, en rättegång och ett fängelsestraff ägde rum, allt ett spel för gallerierna.

Att Rihanna's och CB's förhållande skulle vara ett konstprojekt låter ju väldigt osannolikt och kanske är det ett drömscenario, men om Hanna W kunde så kan väl dom? Det andra möjligheten: att den här låten skrivits för Rihanna och skivbolaget kvoterar in Chris Brown och ingen pallar bråka. Den tredje möjliga anledningen till deras nya duett, att är sant att dom är ett par igen efter allt som är hänt och att ingen ska bry sig, är såpass hemsk att jag inte ens vill tänka på det.

2 kommentarer:

  1. Den låten gör så jävla ont i mig. Och det är så svårt att veta hur man ska tolka det. Jag tänker att Riri vill illustrera flera sidor av det som hänt och att hon säkert och flera gånger känt "fuck it ni fattar ändå inte vi hör ihop". Ett tema för hela skivan känns ju som don't fucking tell me what to do. Jag vill liksom verkligen inte läsa låten som ett okejande av destruktiva relationer där ena parten slår sönder den andra. Men jag kanske bara önsketänker? Kommer inte kunna sova i natt. fan.

    SvaraRadera
  2. Helt galet, hoppas Rihanna tänkt igenom situationen riktigt och tillslut förstår att han är inget att ha!

    SvaraRadera