torsdag 15 november 2012

Dubbelbestraffning

Ni vet vad dubbelbestraffning innebär, det finns en norm i samhället som en antas följa, följer en normen har en ingen integritet, bryter en mot normen är det också dåligt. Kvinnor utsätts väldigt ofta för dubelbestraffning, vi ska se snygga ut med en naturlig och fräsch sminkning men inte bry oss så mycket om utseendet så att vi blir ytliga. Till exempel.

I samhället och mediaklimatet finns en norm om att kvinnor ska vara sexiga och sexiga blir dom när dom har lite kläder på sig. Ett exempel är Alex Schulmans dubbelbestraffning av Marie Serneholt. Den här normen syns även tydligt i musikvideor där kvinnor medverkar. Det finns olika grader av "avklädhet":

Hög nivå


 Här är avklädheten central, Britney bär en fantastisk glittrig kroppstrumpa som ger en illusion av nakenhet och åmar sig.

Medel nivå


Här är avklädheten inte i centrum, snarare den coola dansen och de farliga djuren, men den är icke desto mindre närvarande, jämför mängden tyg de kvinnliga medverkande bär jämfört med männen. OBS älskar denna.

Låg nivå


Här har kvinnorna (nästan) lika mycket tyg på kroppen som killarna. En positiv överraskning!

Ibland är avklädheten en interaktion mellan de medverkande i videon. Dom kanske dansar tillsammans eller raggar på varandra. Då kan dom ha ungefär lika mycket kläder på sig:Eller så har den ena mycket mer kläder på sig än den andra:


 Det behöver knappast sägas att denna "någon" oftast är en dude och de som har mindre kläder på sig är en eller flera tjejer. Och kolla han med det fula grynet i stillbilden här innan ni trycker på play, alla brudar som är med är liksom undersköna, vad gör han där???

 Ibland fungerar en avklädd kvinna endast som något slags pynt och har ingenting med plotten att göra, som här i Kendrick Lamars video:

 Ett kanske extra vidrigt exempel på detta är Swedish House Mafias video till antidote där det är i princip helnakna strippor och äckelgubbar i threepiecesuits. Vet inte vad låtar handlar om, men är ganskan säker på att det inte är strippklubbar?

Ja, hoppas nu att jag gjorde min poäng här klar och tydlig. Jag riktar ingen kritik mot de kvinnliga artister som väljer att ha på sig lite kläder och dansa sexigt i en video. Jag riktar kritik mot de patriarkala strukturer som till stor del tvingar dom att göra det för att hålla sig i rampljuset. En kvinna har alltid sitt utseende med sig i bedömningen av hennes artisteri medan en man kan se ut hur fan som helst. Kul. I nästa inlägg kommer några exempel på videos som bryter mot normen om att kvinnorna ska ha minst kläder!1 kommentar:

  1. Fasiken vilken bra blogg! Kom hit ifrån Kakans blogg, vilket jag tror många fler kommer göra. Hoppas det syns på statistiken.

    Här är för övrigt en video där både tjejen och killen är precis lika avklädda, även om det är tråkigt heteronormativt;

    http://www.youtube.com/watch?v=xDmw8bZWFhk

    SvaraRadera