måndag 3 december 2012

Mysteriet på Greveholm- Grevens återkomst

Nu blir det en g'nuz-analys av årets julkalender! Jag har sett de två första avsnitten och vi börjar med att köra det klassiska Bechdel testet på dom:

1. Finns det två kvinnor med? JA
2. Som pratar med varandra? JA
3. Om något annat än en man? JA

Så långt är allt ok alltså.

HBTQ-kontot
Ganska tomt. Serien kretsar kring en heterosexuell kärnfamilj. Okej, de två spökena är två män som lever tillsammans men dom är väl "kompisar" (ofta) så det räknas inte riktigt. 5 poäng av 100.

Annat än svenner kontot
Samtliga medverkande i de två första avsnitten har varit svennar. 0 poäng av 100.

Övrigt
-Konservativa könsroller hos de vuxna karaktärerna. En tankspridd, klumpig pappa som mest verkar softa och "skriver en deckare". En ordentlig mamma som tar hand om allt från att fatta beslut till att stå för markservicen. Samt två busiga killspöken. Intre så mycket nytänkande här inte.
+ Barnen i familjen, Saga och Benny, känns just som barn och inte alls som en stereotyp flicka och pojke
- huvudcasten i storyn är 4 personer av manligt kön, två av kvinnligt kön.

Rent innehållsmässigt tyckte jag att kalenderns två första avsnitt var lite sega. Kanske är det för att historien inte riktigt kommit igång än, men dialogen kändes lite stolpig och Sanna Persson Halapi har ännu inte fått en chans att visa vilket komiskt geni hon är. Så hoppas det kommer senare får hon är brilliant. Kämpa Greveholm. Tack för mig



1 kommentar:

  1. Hej
    Är det verkligen könsstereotypa karaktärer, en mamma som bestämmer och en klumpig pappa? Hur ska karaktärrna vara för att vara feministiskt korrekta? Jag misstänker att hade rollerna varit ombytta, hade väl kritiken låtit precis likadant.
    Mvh
    Jack

    SvaraRadera