fredag 21 december 2012

Jullov

Hej kära vänner, nu kan jag med glädje meddela att jag har jullov. Ska i o för sig jobba idag men ändå!!  Tänkte fira mitt jullov lite med att berätta för er vad censur är för någonting. Censur är:
 att inte låta sanningen komma fram, oftast är det en diktator eller en regim i ett odemokratiskt land som står för censuren. Censur kan handla om att inte ge ut vissa böcker, blockera websidor som youtube eller sociala medier samt göra det omöjligt att söka på vissa ord. Förr i världen handlade censur snarare om bokbål. Kort sagt kan censur sammanfattas: undanhållande av information, ofta i politiska syften. Censur är INTE:

att flytta en bok från ett ställe i biblioteket till ett annat, så att en person som verkligen ville låna boken måste gå en lite längre sträcka/ ta hjälp av bibliotekarie/ köpa boken istället.

att redigera bort en rasstereotypisk pickaninny docka ur Kalle Anka på julafton. Vill du se en blackface-docka säga "ma ma" kan du säkert hitta just detta klippet på youtube eller så kan du låna min VHS från 99 med Kalle Ankas jul från början till slut inklusive rasstereotyper. Att klippa bort ett rasistiskt inslag är inte censur. Det är inget underhållande av information från maktens sida för att stävja upproriska tankar hos massan. Snarare är jag förvånad att det tog så lång tid att detta förlegade rasistiska uttryck klipptes bort.

Jag tycker Lena Sundström sammanfattar det hela såpass bra på sin twitter "Så enkelt, vi vill vara 2012 istället för 1930" (se även denna sammanfattande artikel i aftonbladet samt vad svt skriver på sin hemsida)

MVH er juletjej
PS. Lol, alla över tioårsålder sover väl mellan tre och fyra när Kalle går på tv?? Vem ser det på riktigt och njuter som inte är ett litet barn längre? DS

3 kommentarer:

 1. Tummen upp till dig!!

  SvaraRadera
 2. Hej du, som slänger ut kampord som "fuck patriarkatet".
  Anledningen till att folk blir upprörda över redigeringarna i Kalle är inte för att vi är rasister allihop som vill se stereotyper, det är för att vi tycker att vår jultradition har börjat kommersialiseras och styras bortifrån Disney. Sen kan man tycka att alla traditioner inte är direkt "bra" såsom att kvinnorna traditionellt sett har lägre lön än männen, och det är ju inte bra. Men det här är inte den första redigeringen av Kalle, de har ju bl.a. tagit bort när de åker på staketet och flera andra klipp. Kalle har blivit kortare, och istället har de slängt in reklamer till kommande Disney-filmer. Folk kommer att tycka om Disney oavsett, så det är helt enkelt en dålig marknasstrategi, men fuck Rasism, vi lever ju trots allt i 2012. Kanske skall vi ta bort de kinesiska dockorna också, de som har gulaktig färg, roliga tänder och kinesiska hattar, för det är ju också rasistiskt, eller?
  Jultomten är han med ganska rasistisk, han är ju vit och delar ut presenter till bara snälla barn, vadå, skall inte alla få presenter, är alla inte lika mycket värda?
  Som du ser, det finns problem med att bli lite för extrem i syna yttraden.

  Så jag vill bara avsluta med, Fuck Matriarkatet, och heja ekvalismen.

  SvaraRadera
 3. men alltsåååå anonym lol

  SvaraRadera