lördag 8 december 2012

svar till anonym

"hej filippa! så jäkla snygg du e i nya läppstiftet! obs objektifierar ej men d e du :)) iaf. älskar läppstift. men det va inte d jag ville prata om egentligen. jag undrar hur du ser på traditionella manliga vs traditionella kvinnliga poser i bilder (tex genusfotografen) där kvinnor ofta har munnen lite halvt öppen? nu ser jag ju att du även ler lite så d e inte riktigt posen men fick mig att fundera. jag vet att många säger d e dåligt pga visar kvinnans ställning som underordnad till endast ett sexuellt ting alltid redo för "lite skoj" men serri, jag brukar se ut så i mina "selfie"-pics och trivs med det och ser inte så stor problematik i att jag enligt mig ser lite noncholant ut å står som att jag e på påg att säga ngt kaxigt och inte vill ha en knäppt liten docka-min. det ser väl ba liksom coolare ut? aja d e nåt jag tänkt på och kan förstå motståndet till posen men så länge jag e medveten om vad jag gör och varför så räcker väl d? tack för en bra blogg så peppande! KRAM"


Hej gullis! Tack för din komplimang och så kul att du gillar bloggen! I somras var jag och hörde en föreläsning av Alexander Alvina Chamberland som handlade om begreppet lookism. Kort sagt (och som jag har förstått det) är lookism en reaktion mot vårt utseendefixerade samhälle där individer som enligt samhällets rådande normer uppfattas som fysiskt attraktiva gynnas. Begreppet "pretty power" inom lookism är dubbeltydigt på så sätt att en snygg tjej med mycket pretty power kan få fördelar på grund av sitt utseende men också reduceras till att bara vara snygg och inte dessutom kunna vara kompetent eller intelligent. För att motverka utseendefixeringen i samhället kan en börja med sig själva genom att klä sig, klippa sig eller sminka sig i strid mot rådande ideal och könsnormer (exempelvis queeraktivister brukar ofta syssla med detta) samt försöka uppmärksamma andra kvalitéer hos sina vänner än deras utseende.

Tänk efter själv, vad brukar du säga till dina kompisar när du träffar dom? Jag vet ju hur det är för mig, först kramas vi och frågar hur läget är, sen berömmer vi kläder/ skor/ smink osv. Jag lägger ut bilder på mig själv på instagram eller denna blogg där jag poserar på ett sätt jag tycker är snyggt och blir glad när folk håller med. Men om jag nu är emot utseendefixering och objektifiering av kvinnor, varför håller jag på så här? Svar:
för jag är en produkt av samhället.

Vi alla föds och lever i det här samhället. När en dagligen bombas med tjejer som posar med öppna munnar och kåtsug i blick och förstår att det är "snyggt" är det ju inte så jävla konstigt att en själv gör likadant. När en som tjej redan från födseln får signaler om och blir bekräftad för sitt utseende är det inte så konstigt att en tycker om att få komplimanger för det.

Jag gillar hur jag ser ut, jag trivs i min kropp och när jag får komplimanger för mitt utseende så blir jag glad. Därför ser jag inget problem med att fortsätta lägg upp snygga bilder på mig själv. Kanske kan jag till och med dra det så långt att eftersom jag driver en blogg där jag skriver om aktuella frågor eller argumenterar politiskt och dessutom posar på bilder bidrar till en mer mångdimensionell av kvinnan?? Att en kvinna både kan vara snygg och smart typ?? Men samtidigt skulle en man som driver en politisk blogg aldrig ens behöva nämna sitt utseende, varken att han är snygg eller ful. Så ja...

Detta är onekligen en komplicerad fråga. Det som genusfotografen kanske främst handlar om, hur män och kvinnor porträtteras olika i media på omslagsfoton och liknande, tycker jag är en fortsättning på detta resonemang. En kan ju, som sagt, tydligt se att de könsroller som skapas i media tas efter i resten av samhället. Därför tycker jag att det är mediernas ansvar att sluta visa upp porträtt på starka, påklädda och dominerande män som argt och utmanande möter läsarens blick versus väna, ofta avklädda och underdåniga kvinnor som suget eller räddhågat ser på läsare. Lägger en ansvaret på enskilda individer (tjejer som t.ex mig själv eller du anonym) att sluta posa såhär på sociala medier när tidningar, tv, film och reklam dagligen bombarderar oss med miljontals konservativa bilder blir det alltför höga krav på en person. Jag som enskild liten bloggare i lilla landet sverige kan inte ta ensamt ansvar för patriarkatets bild av kvinnan som ett ljuvt skogsrå och eller den ständiga objektifiering och sexualisering tjejer drabbas av. Här nuddar vi också vid den heta potatisen "att vara en förebild". Rollen som förebild är något som i princip alla kvinnor i offentlighetens ljus tvingas axla (varför dricker du så mycket? varför ligger du runt? varför har du så lite på dig? tänk på alla tjejer som tar efter dig!) och män ytterst sällan (aldrig) ens behöver reflektera över sina handlingar och hur de skulle kunna påverka något litet barn någonstans att ta efter.
va en förebild nu Brittan

Sammanfattningsvis, för att slutgiltigt svara vad jag tycker om din fråga anonym:
Tycker du det är gött att posa så kallat sexigt så kör! Det viktigaste är att du mår bra och är glad. Puss 

Här har vi klassikern inklusive halvöppna munnen och suget i blicken

3 kommentarer:

 1. Apropå just kåtsug i blick så hoppas jag du inte missat min 'topp 10 genusgrodor' http://xn--mllan-jua.nu/2012/01/24/topp-10-genusgrodor/

  SvaraRadera
 2. tack filippa! alltså wow tycker det är så fint att du tar dig tid att besvara med ett så grundligt och informativt inlägg. nu vågar jag va o-anonym pga är nöjd med svaret (eller mer- jag fick bekräftat att jag inte e en "dålig" feminist.. hatar att ens behöva fundera på d!!) och håller verkligen med om hur du resonerar. vi som enskilda privatpersoner kan inte ta ansvar för ett helt jävla uppfuckat system men kan absolut försöka basera vissa val kring utseende (i detta fall då)utifrån hur vi skulle vilja att framställningen va istället å bryta mot normen. tex har jag en septumring dels pga jag tycker om den å dels pga jag vill kunna gå emot konventionella ideal om hur en chey bör se ut, d e liksom viktigt för mig att bryta av på nåt sätt och fortfarande trivas med mitt utseende. även om detta e en fas och jag inte kommer ha ringen när jag e typ tretti (eller d vet en ju aldrig ;)) så uttrycker jag min inställning till d på detta sätt just nu iaf. men d e bara jag och de utan/med piercingar färgat hår och smink osv osv gör så pga det känns bäst för dom. och medvetenheten e ju viktigast. känns som att, så länge en reflekterar lite över ens eget beteende och ens vanor utfrån olika perpektiv å kan sätta in d i en kontext så e d ju helt fine att göra precis hur en själv vill.
  mkt nöjd läsare alltså. puss!

  SvaraRadera
 3. detta e liiide sidetrack men: för många av oss färgade med juicy lips e öppnen mun/särade läppar normaltillståndet pga lips too fat and plump to close dem mouth

  SvaraRadera