tisdag 27 mars 2012

P-piller för män

Idag lyssnade jag på Kropp & Själ i P1. Dagens program handlade om P-piller för män. De pratade om hur forskningen ser ut idag, varför finns det inga sådana piller på marknaden än? De pratade även om andra manliga preventivmetoder, som att sterilisera sig. Dessutom fanns ett mycket intressant samtal mellan Lars Henningsohn, överläkare på urologiska kliniken på Karolinska universitetssjukhuset, Håkan Nevall, sjuksköterska på RFSU:s klinik i Stockholm och David Tjeder, genusforskare och historiker vid Stockholms universitet. Så, lyssna tycker jag, värt!


Varför är det nu såhär då? Varför är manliga p-piller inte verklighet? Enligt de värderingar som finns i vårt patriarkala samhälle är det viktigt för män att vara "manliga" och i det ingår att vara "viril". Det sätts en ära i att producera bra sperma, sprida sin vildhavre osv. Att börja mixtra med den, och ännu värre, riskera sexlusten är icke att tänka på. Att det inte finns så mycket pengar till forskning kanske beror på (gubb)politkers olust att spendera pengar på att försvaga sin älskade säd och därmed sin manlighet.


Ansvaret att skydda sig mot oönskade barn ligger på många plan hos kvinnan. Sedan 60-talet har det poppats P-piller trots relativt okända biverkningar och många kända som t.ex att en mår skitdåligt. Varför?  • Det är okej, det är t.o.m bra, att kontrollera kvinnors kroppar. Det ska täckas med kläder i vissa sammanhang, blottas i andra, det ska rakas och noppas, det ska sminkas, det ska bantas osv osv i all oändlighet.
  • Det är okej, t.o.m bra, för kvinnor att kontrollera sin sexlust. 
  • Det är rentav så att kvinnan fråntas sin egen sexualitet. Hon gillar ju ändå inte sex lika mycket som en man, så att hon poppar piller som gör henne nedstämd och allmänt osugen, det gör ju inget för hur stor skillnad är det från normaltillståndet höhö
  • Det är ju ändå kvinnan som har det största ansvaret för barnet som kan bli till.
  • Kvinnan är den i heteroparet som gjort något äckligt som inte kan rymma från den oönskade graviditeten. Mannen kan ju sluta svara på sms och samtal, flytta utomlands eller liknande. Kvinnan kan göra samma sak, men fostret i magen fortsätter ju växa i alla fall.  
Så är det. Så män, om ni vill visa er tacksamhet mot er mamma, som efter att ha fött dig och kanske ett eller två syskon till tog piller fram tills klimakteriet. Detta för att hon inte att skulle få fler barn, så att du och familjen hade råd att åka på semester varje sommarlov och äta stek på söndagar. Vill du visa din tacksamhet, hjälp forskningen och testa p-piller!Inga kommentarer:

Skicka en kommentar