måndag 24 oktober 2011

Barn till varje pris?

Dagens tips är att slå på svt1 kl 20.00 (alternativt surfa in på svtplay när du vill, dagens teknik är fantastisk hehehe) och se Barn till varje pris? Ikväll är nämligen min idol Kajsa Ekis Ekman med. Hon har skrivit den fantastiska boken  Varat och varan om hur prostitution blev världens modernaste yrke, och hur surrogatmödraskapet blev en helt ny typ av prostitution. Hon kommer att debattera mot en av sina meningsmotståndare, filosofen Kutte Jönsson.
Att göra mödrandet till ett "vanligt arbete" kan vara ett sätt för många kvinnor att  utifrån den egna (traditionella) kvinnorollen utmana densamma och överskrida dess gränser. Detta skulle ligga i linje med ett av feminismens övergripande mål: emancipation!
Jönsson, Kutte. Det förbjudna mödraskapet, Bokbox 2003I patriarkatet är det inte längre kvinnan som är den främsta livgivaren, utan mannen. Det är mannen som räknas som den viktigaste föräldern och barnet får hans efternamn och egendomar. Det grekiska dramat Orestien av Aischylos skildrar förändringen och hur faderns rätt etableras över modern.(...) Det är slående att se hur surrogatmödraskapet förverkligar detta patriarkala önsketänkande på pricken. Den gestationella surrogatmamman görs bokstavligen till en behållare och en främling för sitt barn.
Ekis Ekman, Kajsa. Varat och varan, Leopard förlag 2010.

Ser fram emot att se Kajsa krossa Kutte debattstyle. Och läs Varat och varan! Den innehåller så mycket mer intressant, som att den prostituerade och surrogatmamman är de verkliga och mest extrema versionerna av horan och madonnan i dagens samhälle och att handeln med människors kroppar innebär en splittring av jaget och en reifikation, alltså att en del av dig blir till en vara. Jag har alltid tyckt att könsköp är hemskt, fel och förfärligt, men efter att jag läst den här boken inser jag hur J Ä V L A hemskt, fel och förfärligt det verkligen är samt varför. Så läs, läs , läs samt se programmet ikväll. Enjoy!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar