tisdag 25 januari 2011

Flytande sexualitet!?

Sydsvenskan hade idag en artikel om såkallad "flytande sexualitet". Det menade att acceptansen har ökat och att det idag inte är lika viktigt att placera sig i ett fack, alltså att man antingen är "homo" eller "hetero". Ja, det är mycket möjligt att acceptansen har ökat, men på vilken gymnasieskola som helst tror jag att fackplacerandet är väldigt viktigt och då ska du hamna i facket "hetero" för att bli accepterad. Detta är extra viktigt om du är kille. Låt mig förklara min teori om varför.

I en studie från 2009 uppger 49% av kvinnorna och 15% av männen i studien att de har haft sexuella fantasier om både män och könen. Konstigt? Nej. Stämmer det då? Nja, varför skulle 50% av kvinnorna ha haft det men bara 15% av männen? För att det är mer okej för kvinnor att vara lesbiska. Eller rättare sagt, kvinnor kan
  1. kramas, pussas, kela, gosa, mysa och hålla handen
  2. prata om känslor och känslor man har för varandra
  3. säga gulliga saker till varandra
utan att betraktas som lesbiska. Detta beror på att kvinnor oftast ses sakna egen sexualtitet och i viss mån fortfarande se på det sättet. Så om två kvinnor sover i samma säng tänker genomsnittlig medborgare inte genast att de haft något mer för sig än just sömn.
Om en kvinna faktiskt är lesbisk är det ändå (oftast) helt okej. Varför det då? Jo, för att varje mans högsta dröm (som bestämts av populärkulturen, "Vänner", "How I Met Your Mother") är att ha en trekant med två kvinnor. Två kvinnors gemensamma kärleksliv definieras helt enkelt som en mans fantasi och eftersom vi lever i en värld där normer sätts av män för män accepteras detta förhållande (oftast).

Låt oss nu se på hur det ser ut för män. Män kan absolut inte:
  1. kramas, pussas, kela, gosa, mysa och hålla varandra i handen
  2. prata om känslor och känslor man har för varandra
  3. säga gulliga saker till varandra
för då är det bögar. Och bög är ungefär det sämsta man kan vara i detta samhälle som definieras av den maktstruktur vi kallar patriarkatet. Detta förklarar varför endast 15% av männen i en anonym enkät vågar uppge att de haft sexuella fantasier om andra män. I själva verket tror jag att det handlar om många fler, men det skulle de aldrig våga säga. Den obligatoriska, hårdhänta ryggdunken när två killar kramas kommer nog att finnas kvar ett tag till.
OBS! DET HÄR INLÄGGET INNEHÅLLER GROVA GENERALISERINGAR. Självklart finns det sammanhang där lesbiska absolut inte accepteras och där det är helt okej att vara bög. Jag försöker bara ge MIN bild av det stora hela. Och den ser ut såhär:


Inte okej

Helt okej


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar