fredag 24 februari 2012

Två filmer, ett temaDen här veckan har jag haft sportlov, mitt sista någonsin. Om jag inte blir lärare. HA! Hursomhelst, har bland annat utnyttjat tiden till att se dessa två filmer:
Filmerna har en sak gemensamt: de handlar om att byta identitet genom att byta kön. Men där slutar deras gemensamma drag (haha drag, fattar ni). She´s the Man är en klassisk *American High School* film komplett med sexistiska, rasistiska och homofobiska skämt. Därmed inte sagt att den inte är rolig. Det är väldigt roligt att sitta med syster och hennes kompis och skrika KRAM varje gång ett sådant *kul skämt* kommer. 

Ja, She's the Man handlar alltså om Olivia (Amanda Bynes, sjukt rolig) som är en fotbollstjej, icke intresserad av sin morsas önskningar om att hon ska bli debutant och ha balklänning. Men sen lägger hennes skola ner fotbollslaget som tjejerna spelar i, killarnas får vara kvar men där får brudarna inte joina. Lösningen blir att Olivia spelar rollen som sin bror Sebastian, dvs tar på sig en peruk, polisonger och baggypants, pratar med en lite mörkare röst och provspelar för kill-laget på en annan skola. Visst synliggörs vissa stereotyper, som när Olivia desperat försöker gestalta en heterosexuell manlighet genom att objektifiera kvinnor.

Sen blir skolans snyggaste tjej kär i Sebastian för att han är så känslig och inte som andra killar. Det overkligaste i filmen är när hon sedan träffar Olivia, de snackar och hon inte känner igen henne. Sen ba blir hon ihop med "den riktiga Sebastian" alltså Olivias bror som kommer tillbaka. Kort sagt, väldigt tråkigt.

Tur & Retur däremot, där kan vi snacka en bra och rolig film! Ella Lemhagen, du gjorde min barndom. Älskar den lika mycket nu som när jag såg den först och var typ tolv. Alltså Amanda Davin, var är du nuförtiden? Kom tillbaka, filmsverige behöver dig! Det är alltså Amanda Davin som spelar totalt 4 roller. Julia, Martin och när dom betyder plats Martin-som-spelar-Julia och Julia-som-spelar-Martin. Så sjukligt bra! Det som är gött med den här filmen är att den visar när kön spelar roll, och när det inte gör det, på ett otroligt fint sätt. Julia går in i rollen som Martin uppe i Norrland och blir mobbad av sina kusiner och sin farbror när det kommer fram att hen har blommiga trosor  på sig. Martin går in i rollen som Julia nere i Malmö och känner sig riktigt fin i tärnklänning. 

SPOILERVARNING. När sanningen kommer fram uppe i Norrland och det visar sig att den alla trodde var Martin är Julia frågar tuffa killkusinen chans på Julia. Och hon ba "Du, jag är precis samma person som jag var innan!" Alltså, om ni inte redan gjort det, se denna filmen!

Ha en trevlig fredag, kram

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar