måndag 4 juli 2011

Fotbolls VM

Har ni sett VM? Själv svarar jag nej på den frågan, dels för att jag har jobbat, dels för att jag inte riktigt förstår tjusningen med en massa människor som irrar runt efter en boll. Dock älskar jag fotboll när det är flickor/ tjejer/ kvinnor/ tanter som spelar av ren princip och för att väga upp lite mot den stora mängd hat de verkar få från annat (gubbigt) håll. ¨
Som vanligt väcker ju damfotbolls-VM en del debatt. Kan vi inte få ta bort prefixet ”dam” snart? Varför är det så inte i närheten så poppis med fotboll när det är damer som spelar och inte herrar? Jag surfade runt lite på tyska hemsidor och hittade det här fina citatet.
„Die Frauen, die heute Fußball spielen, sind hübscher und beweglicher geworden. Das sieht gut aus.“
”Kvinnorna som spelar fotboll idag har blivit snyggare och rörligare. Det ser bra ut.“
Franz Beckenbauer, en gammal och hyllad tysk fotbollsspelare, sluter sig till den enorma skaran som fokuserar på det viktigaste här i livet (om du är kvinna alltså). Utseendet. De flesta kvinnliga fotbollsspelare blir inte bara bedömda för sina prestationer, utan även sitt utseende.
”ÖHHHH asså de ser inte ut som kvinnor jueee”
Säkert är det därför Brasiliens lag har ett påbud om långt hår så att hästsvansen kan ge en fladdrig touch av femininitet i heta närkamper. Kan ni ens tänka er det omvända scenariot? Det är ingen som sagt
”Messi spelade helt ok idag, men han ser ju ut som en neanderthalare!”
I feel your pain and frustration Marta, I feel you.
Jag ska säga er vad allt detta beror på.
1.       Könsmaktsordningen
2.       Kvinnor är alltid sexobjekt. Om de klipper gräsmatta, sitter i riksdagen eller spelar grym fotboll så bedöm de alltid efter om en man skulle kunna tänka sig att ligga med kvinnan i fråga. De är ju männen som är normen och därmed sätter standarden för vad som uppfattas som fett i samhället.
3.       Därför tycker även många kvinnor att damfotboll är kass. Om männen inte gillar de tjänar de ju ingenting till för dessa kvinnor att gilla det heller.
Nu kan ni njuta lite av de här videosen som tyska musiker spelat in. Dock är ingen av dom lika fet som Shakiras ”Waka Waka” till herrfotbollen förra sommaren och det har ganska långt kvar till hennes 362 703 393 sidvisningar. Men dom är lite roliga om ni känner er deppiga över att patriarkatet styr världen och behöver skratta.
Älska systerskapet - älska fotboll som spelas av systrar!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar