fredag 8 april 2011

Projektion skapar många problem för världens kvinnor

I veckan har jag pluggat lite till ett prov i psykologi som handlar bland annat om Freuds försvarsmekanismer. jag hittade ett utmärkt exempel på en kvinna som använder sig av detta på Sydsvenskans "Världen"-sidor. De har intervjuat en djupt religiös kvinna vid namn Christina Tavares, verksam vid en pingstförsamling just innan den traditionella karnevalen brakar loss. Föga överraskande anser Christina att karnevalen är inget mindre än djävulens verk. Dessutom tycker hon att
"Det är också på tok för mycket naket. Till och med tv visar helnakna kvinnor som dansar framför kamerorna. Tänk dig, andra män ser din kvinna naken. Jag tycker att en kvinna endast ska visa sig inför sin man. Hon är ju hans"

En kan ju förstå att en paranoid och extremt religiös gubbe gift med en mycket yngre kvinna håller stenhårt på sådana regler. Men att en själv kvinna tycker att var hustru är sin mans ägodel? Mycket skumt. Inom psykodynamiken finner jag dock ett möjligt svar.
  • Christina har en extrem sexualdrift som kommer från detet, och som måste få omedelbar tillfredställelse.
  • Det katolska landet Brasilien, Christinas familj och hennes pingstförsamling fördömer detta. Alltså säger överjaget: STOPP CHRISTINA! Du får absolut inte ha sex!
  • Genom att använda sig av projektion och projicera dessa skamfyllda lustkänslor på andra finner jaget en mellanväg. Christina får utlopp för sin libido genom att strängt hålla på sig själv och försöka få andra att göra samma sak.
Eller så är hon bara lite knäpp i huvudet, det kan ju också vara en rimlig förklaring. det kanske bör tilläggas att Christina själv är ogift, så hon har därmed aldrig prövat att vara sin makes ägodel som hon så flitigt förespråkar för andra. En kan dra slutsatsen att projektion får hårda konsekvenser för världens kvinnor.


Djävulens verk? Männens ägodelar?
Sedan kan en ju självklart diskutera att det nästan uteslutande är lättklädda kvinnor som dansar runt i sambatakt på Rios gator. Fast min brasilianska kompis säger att i verkligheten finns det halvnakna män också, bara inte när man bildgooglar.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar