tisdag 3 maj 2011

Who run the world Beyoncé?

I sin senaste singel tar den fantastiska vokalisten, dansaren och dessutom världens vackraste, Beyoncé upp ett älskat tema. Girl power? Nja. Det är nog tänkt som det. Men när jag lyssnade på texten kom jag att tänka på något helt annat. Visst, först handlar texten mest om att tjejerna äger dansgolvet, kan köpa sina egna drinkar, och är grymma på multi-tasking ( de kan föda barn OCH tjäna fett med cash). Men sen kommer sticket:

My persuasion can build a nation
In this hour
Our love we can devour
You'll do anything for me
Vem är denna “You” som kommer att göra allt för Beyoncé? Vem är det hon ska övertala? Jo, det är ju mannen! Beyoncé behandlar här alltså ett mycket populärt argument bland sexister när feminister som jag klagar på att det bara är gubbar som styr överallt:
”Men asså kvinnor har ju skitmycket makt. Asså de kan ju typ manipulera männen med sex. Därför vet man inte hur mycket kvinnorna styr hela egentligen.”
”Asså okej, männen styr kanske världen, men det är ju kvinnorna som styr männen.”
Så vad Beyoncé sjunger om här är inte riktig makt. Hon sjunger om en makt att manipulera den som har den verkliga, synliga makten för att få sin egen vilja igenom. Är det så vi kvinnor ska behöva hanka oss fram? Genom att med vår påstådda sensualitet manipulera gubbar? Ska undersköterskor som vill ha högre lön spatsera runt i korta kjolar framför Rosenbad istället för att demonstrera? Ska kvinnor som är lite sugna på att sitta i en bolagsstyrelse spankulera in i sammanträdesrummet och köra lite pole-dancing på kaffebordet istället för att bli inkvoterade? Skulle inte tro det! Detta tycker jag att Beyoncé borde sjunga istället:
 Who run the world? Men! But hopefully it’s about to change to exakt femtio procent kvinnor. Or why not a little more to make up for hela världshistoriens mansvälde? Go systerskapet!

Det gör inget att du gjort en lite sexistisk låte Beyoncé, jag älskar dig ändå <3


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar