torsdag 10 mars 2011

Naturvetardagarna i Lund

Jag sitter med en kopp te, nyss hemkommen från de årliga naturvetardagarna på Lunds universitet. Några dagar om året försöker universitetet locka oss gymnasie-naturare att studera där sen genom att bjuda in till fysik och kemishower samt diverse föreläsningar av varierad underhållningsgrad. Dagen väckte två frågor:
1.       Vad fasiken hände med det nästan våriga vädret? Idag har det snöat/regnat/blåst iskallt hela dagen. Inte precis det optimala vädret för att promenera omkring på campus.
2.       Var någonstans var alla kvinnor?

Denna fråga dyker ofta upp i vårt manssamhälle. När Svt presenterar nya programledare. När man får veta vilka som har fått Nobelpriset. När man tittar in i styrelserummet hos valfritt bolag. Och alltså även när man är på studiebesök på Lunds universitet. Jag var på dessa föreläsningar:

·         Strålning botar cancer
·         Bioterrorism och matförgiftning
·         Skadade nerver i armar och ben- från cellsignaler till hjärnsignaler
·         Titta en atom- elektronmikroskopet visar oss atomens beståndsdelar

Samtliga föreläsare var gubbar. Jag surfade in på universitetets hemsida och kollade på listan över professorer vid medicinska fakulteten för att se var kvinnorna fanns. Och där var det! Jag orkade inte räkna för det var så himla många namn, men jag tyckte att det verkade vara en ganska så jämn könsfördelning. Så varför, varför, varför föreläser inte dessa kvinnor? Och varför föreläser inga fler än vita, medelålders män när forskarna och professorerna kommer ifrån världens alla hörn? Det är väl både viktigt ur en jämställdhetssynpunkt, samt mer attraktivt för eleverna om man visar upp den otroliga mångfald som universitetet faktiskt erbjuder? Något för Lunds universitet att tänka på!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar