torsdag 31 mars 2011

Movietajm

Idag har vi sett en film på biologin som hette Gattaca. Enligt filmen själv utspelas den ”in a not too distant future”. Genom denna film får vi reda på många saker om denna inte allt för avlägsna framtid:
1.       Fast en kan genetiskt designa sitt eget barn, välja ut det genetiskt starkaste embryot osv., har tekniken inte kommit så långt att en kan fixa så att Jude Law slipper sitta i rullstol.
2.       I framtiden kommer det att finnas många, många män, men bara ungefär åtta kvinnor.

Japp, sad but true, i framtiden kommer hela världen att överbefolkas av gubbar och kvinnorna kommer att vara i otrolig minoritet. Alla former av maktpositioner i Gattaca innehas av män. Tillåt mig analysera filmen enligt Bechdel’s test:

1.       Det finns minst två kvinnor med i filmen. JA, huvudpersonens morsa, Uma Thurman och cirka sex kvinnor till.
2.       Som pratar med varandra. NEJ, jag tror inte ens det förekommer ögonkontakt mellan några kvinnor i filmen, än mindre en konversation.
Och därmed blir punkt 3, att de ska prata om något annat än en man, helt överflödig. Slutsats: är detta en sevärd film? Ja, om en bara älskar män är den riktigt bra. Om en däremot tycker att kvinnor också är helt okej skulle jag inte rekommendera den.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar