torsdag 3 mars 2011

Filip, Fredrik och (avsaknaden av) kvinnorna

Nu har den mitt kritiska blogginlägg mot mansälskarna Filip och Fredrik tagits upp på Sydsvenskans kultursidor två dagar i rad. Nej, jag skojade, de har ju såklart tagit upp de verkliga startarna av debatten, Tara Moshizi som poängterade det faktum att det inte finns några kvinnor med i "Nittileaks" och Sofia Benholm som jobbar på Kulturnyheterna på SVT och uppmärksammade deras sjukliga referat av Oscarsgalan. Tydligen så har dessa två lustigkurrar sagt att de hellre såg att Helena Bonham Carter fick Oscarn för bästa kvinnliga huvudroll, istället för Melissa Leo, eftersom de gillar HENNES MAN Tim Burton. Ska man nu, förutom att skita i att uppmärksamma kvinnor överhuvudtaget, belöna dem för vem de är gifta med och inte deras skådespelarinsatser?

Det som upprör mig mest med Filip och Fredrik göttande och grisande i mansträsket är att en av dem, vet inte om det är Filip eller Fredrik jag har ingen j*la aning om vem som är vem, faktiskt har en dotter. Och genom sitt uppenbara ointresse för kvinnor och ovilja att uppmärksamma dem, gör de så att denna lilla flicka även hon kommer att leva i ett patriarkalt samhälle påverkat av könsmaktsordningen där manlig vänskap är det finaste som finns och kvinnor definieras efter vem de är gifta med. Vill de inte att dottern ska få bättre förutsättningar än kvinnor idag liksom?

Men man kan också se det på det här sättet: visst det är jävligt tråkigt att Filip och Fredrik, som älskas av typ hela svenska folket, verkar ungefär hata kvinnor. Men varför ska vi bry oss om det? Let's starta ett nytt fett programm där det snackas med, visas och tas upp massor av underbara, smarta och coola kvinnor. SVT kanske kan göra det? Det är ju ändå public service.
Kom igen tjejer, we don't need these jerks approval!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar