tisdag 2 november 2010

Extrema fall av diskrimineringJag sitter och bläddrar i Sydsvenskan och på uppslaget "Världen" hittar jag inte mindre än två stycken artiklar om grov diskriminering mot kvinnor. Ja, denna särbehandling är så grym att den nog borde kallas något annat än diskriminering. "Bara-döda-mig-istället-för-att-leva-som-kvinna-under-dessa-omständigheter-är-ju-helt-omöjligt-behandling" kanske vore ett mer passande namn.

1. I Saudiarabien tar tusentals kvinnor examen varje år. Men deras chanser att få ett bra arbete är minimala. Varför? regeringen försöker skapa fler arbeten för kvinnor, men religiösa ledare har nu slagit fast i en fatwa att "Kvinnor bör söka anständigt arbete där de inte kan attrahera män eller attraheras av män". Sådana arbeten är inte att stå bakom kassan i en affär enligt dessa religösa ledare så de hela 16 kvinnor som fått ett arbete  kommer nu förmodligen att få sparken.Jag förstår hur de religösa ledarna tänker, när man ser en kvinna stå bakom en kassa vill man ju bra jumpa henne. OBS! IRONI!

2. En mycket modig kvinna vid namn Latifa Nabizada jobbar som helikopterförare i den afghanska armén. Får talibanerna tag på henne kommer hon att halshuggas eftersom även dessa skäggiga snubbar är stark emot att kvinnor arbetar. Vilken kvinna alltså! Hon och hennes syster drömde som barn om att bli piloter. De förverkligade sin dröm och var de första kvinnorna i Sfghanistan med att utbilda sig till piloter. Allt som oftast tar hon med sig sin femåriga dotter till jobbet för att det inte finns något dagis. Nu är hon i Köpenhamn för att delta i en konferens om kvinnors roll i den globala säkerhetan. Såhär säger Latifa Nabizada "När en kvinnlig soldat tar hand om afghanska kvinnor, blir de lyckliga över det och ser att hon och jag är samma. Det har en effekt också på afghanska män, de ser att kvinnor är här och jobbar för vår säkerhet". Jag kan inte annat än och hålla med! Läs artikeln här: Latifa Nabizada
Här har vi henne!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar