torsdag 5 december 2013

Den manliga könsrollen

Den manliga könsrollen är något av det mest destruktiva som existerar på denna jord. Den manliga könsrollen ger mycket begränsat utrymme för ömhet, respekt och kärlek. I den manliga könsrollen ingår våld, aggressivitet och en destruktiv sexualitet. Män kan exempelvis köpa sex. Och innan någon lyfter ett finger och säger "Kvinnor köper faktiskt ocks.." stäng omedelbart munnen och knalla istället iväg till närmaste bibliotek och låna Varat och varan av Kajsa Ekis Ekman, obligatorisk läsning innan en uttalar sig i prostitutionsfrågan överhuvudtaget. Den absoluta majoriteten av alla som köper sex är män.

I dagarna har det talats mycket om att sexuella våldsbrott som unga pojkar begår mot unga flickor blir allt grövre, och att gränserna för vad som är okej förflyttas i snabb takt. Det har också talats om att majoriteten av de unga mellan 16 och 25 som haft sex mot ersättning i Sverige är killar. Detta är en undersökning som ungdomsstyrelsen gjort. Kanske stämmer deras resultat från 2012, att 0,8% av de tillfrågade tjejerna och 2,1% av killarna hade utfört sexuella tjänster mot betalning. Kanske är det så att undersökningen inte nått fram till de kvinnliga traffickingoffer som befinner sig i Sverige. Men det är inte det jag vill skriva om. Utan den här artikeln från politism.se

Kombinationen den manliga könsrollen samt homofobi är en extremt dålig blandning. När Erik, som artikeln ovan handlar om, som fjortonåring upptäckte att han var attraherad av andra killar såg han inga andra alternativ att få utlopp för sin sexualitet än att sälja sig till män. Män som han fick kontakt med via nätet. Män, som ofta hade fru och barn, och som betalade en ung kille för hans sexuella tjänster. Erik tyckte inte om det, men vad upplevde han som det andra alternativet? Leva ett falskt liv som hetero. En kille, i Sverige på 2000-talet, såg inget annat alternativ till att leva ut sin sexualitet än att bli prostituerad. Förstår ni hur farlig den manliga könsrollen är? De män som köpte Erik kunde heller inte leva ut sin sexualitet utan var tvungna att dölja den, betala för den. Kanske, genom att de köpte en ung man istället för att ragga upp en jämnårig man på någon bar, kunde dom intala sig själva att dom inte var bögar. Det var någon slags maktgrej. För inom ramen för den manliga könsrollen är det mer okej sätta på en ung försvarslös kille mot betalning än att ligga med en annan man på lika villkor för att en tycker om det.

2 kommentarer:

  1. Jag är heterosexuell och ser inte hur jag på något sätt kan leva ut min sexualitet UTAN att anpassa mig efter den manliga könsrollen.

    //Rickard Melkersson

    SvaraRadera
  2. Du skriver att den absoluta majoriteten av alla som köper sex är män. Det innebär att du erkänner att det finns kvinnor som köper sex. Genom detta erkännande falsifierar du den egna hypotesen om den manliga könsrollen. Det går inte att dra generaliserande slutsatser om endera könet om det finns individer inom båda könen som uppvisar samma beteende. Endast om det ej funnes kvinnor som köper sex är din hypotes sann.

    SvaraRadera