onsdag 11 april 2012

Feminism och "roliga nyheter"

Jag är oändligt trött på att

  • Feminism
  • Jämställdhet
  • Sexism
  • Normer
  • Könsroller
ofta börjar debatteras (eller "debatteras") pga "roliga" eller "knasiga" nyheter. Tex när språkrådet lanserade ordet tjejsamla som en beskrivning för att samla på något i måttlig mängd. Sen har vi den här roliga nyheten:


En pisseria nånstans i Sverige har en " Tjej pizza" på sin meny. Dom har också en pizza med grollad aubergine!

Min poäng är att det känns som om media gärna tar upp feministiska frågor i samband med såna här lite knasiga skojsiga nyheter. Också kanske en liten specialare "Hur mår kvinnorna" med statistisk över lön, hemarbete och våld inför 8 mars. Varför pratar vi inte om dom här frågorna varenda jävla dag. Kvinnor får fortfarande lägre lön än män för samma arbete. Kvinnor gör fortfarande den största delen av hemarbetet i ett heterosexuellt parförhållande. Kvinnor blir fortfarande utsatta för patriarkalt våld, både fysiskt och psykiskt. Kvinnor tvingas fortfarande in i en snäv och trång könsroll som inte passar någon. Kvinnor utsätts fortfarande för dubbelbestraffning när de försöker passa in i den här normen. Vi ska vara kåta, glada, tacksamma, hora, madonna, smala, men inte för smala, stora bröst, men inte opererade, sminka oss, men inte för mycket, vara duktiga på det mesta, men inte skryta om det osv osv i all oändlighet.

Men det är sällan något av allt ovan blir en "snackis". Istället blir det grejer som tjej pizzan. Visst, vi bör prata om det också. men det vore ju gött om det ledde till en mer långsiktig debatt och på sikt även förändring. Och inte sluta med ett lokalreportage där ägaren till pisserian bedyrar att hen älskar kvinnor, inte förstår vad hen gjort för fel men visstvisst, upprör det många så döper hen om pizzan på menyn. Sen dröjer det jättelänge innan vi snackar om feminism igen. Hej då

1 kommentar:

  1. Jag tycker att det är bra med all uppmärksamhet i media, även tjejpizzor.

    SvaraRadera