tisdag 28 augusti 2012

Malmöfestivalen

Håhå jaja. Denna underbara folkfest som bjuder på gratis kultur, konst och musik för stadens medborgare såväl som tillresta från Skånes alla skrymslen och vrår. Visst, innerstaden fylls med passivt aggressiva människor som släpper ut all sin uppdämda ilska på de få cyklister som vågar sig på att försöka trampa sig fram genom folkmassan på cykelbanan. Hörde ett medelålderspar som var rätt dräggiga skrika jävla fitta efter en medelålders kvinna som svängde förbi dom på sin cykel. Stämningen va mycket obehaglig. Förutom detta tillkommer även småsaker som enorm trängsel, offentliga toaletter och ett matos som sveper in hela centrum likt en fettig filt. Det finns så att säga både fördelar och nackdelar.

En fördel var i fredags, Malmö Feministiska Nätverk arrangerade för andra gången en "walk" på festivalen. Förra året va det slutwalk, detta året va det facewalk. Alla bar masker och Samba Furia gick först och trummade. Såhär såg det ut:
Jaeg

Tåget.
Många som passade på att köra lite dancebattle också. Planen va som sagt att jag skulle skrika i megafon. Men den va ju tyvärr trasig så jag fick skrika med endast lungor och magstöd som hjälpmedel. Det gick väl helt okej ändå. Jag kan ju lägga upp det jag skrek här så kan ni läsa det om andan faller på.

Hej och välkomna till denna Facewalk som Malmö Feministiska Nätverk anordnar.  Namnet Facewalk har vi valt för att vi lever i ett samhälle där ditt ansikte, den fasad du visar utåt, spelar stor roll. Under begreppet intersektionalitet samlas kön och könsuttryck, ålder, härkomst, religiös uppfattning, funktion och sexuell läggning som alla är diskimineringsgrunder inom svensk lagstiftning. Dessutom tillkommer klasstillhörighet. Alla dessa faktorer samverkar i hur du blir behandlad när rör dig i samhället: på arbetsmarknaden, när du söker efter en bostad, när du behöver vård. Sammanfattningsvis: det är aldrig speciellt lätt att vara människa, men i de flesta fall är det betydlig lättare om du är en västerländsk heterosexuell man med stabil inkomst .
Följande fakta är hämtade från undersökningar gjorda av Diskrimineringsombudsmannen, Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitiks utvärdering samt Statens Offentliga Utredningar
Hyresvärdar och bostadsbolag nekar bostadssökande för att de vill upprätthålla en så kallad ”etnisk balans” i området. 
2010 utsattes 81000 personer för främlingsfientliga hatbrott, lika många som bor i Växsjö kommun. 
2010 utsattes 19 000 personer för homofobiska hatbrott, ungefär lika många som det bor i Husie.
Invandrare sägs ofta vara överrepresenterade i brottstaistiken. Detta kan bero på att anmälningbenägenheten hos allmänheten är större mot folk med utländsk bakgrund. Det är också vanligare att polisen griper sådana som inte har ett typiskt ”västerländskt” utseende.
Varför blir människor diskriminerade? För att vi lever i ett rasistiskt, sexistiskt och homofobiskt samhälle. Vi vill inte leva i ett sådant samhälle!
I det samhälle vi vill leva i får alla den bostad dom vill ha, även om du inte har en heterosexuell kärnfamilj.
I det samhälle vi vill leva i får du det jobb du är kvalificerad för oavsett hur många år du bott i Sverige.
I vårt samhälle blir du bemött för den du är, inte för hur du ser ut.
En nackdel med festivalen, eller ja en nackdel alltid, är den stora skillnaden för hur du som kvinna, själv eller flera stycken i grupp, blir bemött i det offentliga rummet jämfört med om du har sällskap med en man. Jag gick på festivalen med en kompis som är tjej, blev visslad på av en man. Jag gjorde pussmun tillbaka, standard. Jag gick på festivalen med min pappa. Skillnaden va såpass stor. Ingen kille ens kollade på mig. Detta gäller förstås alltid, men det är kanske extra märkbart under festivalen när mycket folk är ute och rör på sig. Ensam tjej (och två eller flera tjejer tillsammans räknas också som ensamma)= lovligt byte. Tjej+kille= grabbar visa respekt för fan. 
Kom ihåg detta, Växsjö, Husie, tack för idag slut för idag
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar