lördag 30 oktober 2010

Hej Hemmafru

Va? Finns de fortfarande? Ja absolut, tänk på alla homemakers i USA och alla Hausfrauen Tyskland. De har ett heltidsjobb, absolut, men ett heltidsjobb som varken ger dem några pengar eller någon makt. Den enda betalningen är (förhoppningsvis) djup tacksamhet från den respektive och de barn som kvinnan vigt sitt liv åt att serva.

Så det finns fortafarande hemmafruar ala femtiotal, men majoriteten av kvinnorna idag har ju ett arbete att gå till. Trots det lever hemmafru idealen kvar. Kvinnan ska ha ett perfekt inrett och fläckfritt hem, laga näringsriktig mat och baka goda bullar av ekologiska och närproducerade närvaror samt uppfostra sina barn till mönstermedborgare trots att de har ett heltidsjobb.

Kvinnor som inte har det såhär blir som bäst sedda som otillräckliga, som värst anklagade för att ignorera sin familjs behov. Inte konstigt att så många karrirärskvinnor väljer bort barn, det är helt enkelt omöjligt att kombinera de båda i länder som Frankrike, Tyskland och Spanien.

Men männen då? De kan vara småbarnsföräldrar och ändå jobba 20 timmar om dygnet. I slutändan är det alltid kvinnan som får ta det tyngsta ansvaret för hemmet. För att avancera i karriären måste man jobba mycket, och om inte männen växlar ner i arbetstid kan inte deras kvinnliga kollegor göra det heller.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar