måndag 25 november 2013

Sju av tio


Enligt FN:s beräkningar kommer sjuttio procent av världens kvinnor utsättas för våld någon gång under sin livstid. Detta innebär att om du går på gatan och räknar till tio kvinnor kommer tre stycken av dom statistiskt sett vara kvinnor som inte blivit och inte kommer bli utsatta för våld. Resterande sju har blivit och/eller kommer bli utsatta. Våldet kan se olika ut, allt ifrån en knuff av en störig kille på tiorasten till kontinuerlig misshandel i flera år av sin äkta make, men allt våld beror på samma sak: patriarkatet. Könsroller som innebär att man alltid är en person som kan slå och som tillåts ta till våld. Ett maktsystem där kvinnor är mindre värda. 

Fortsätt kämpa för en värld där kvinnor är fria från våld och hot om våld, fortsätt kämpa för att krossa patriarkatet.

onsdag 6 november 2013

Apropå att Ken Ring är homofob

Rapparen och aktuelle så mycket bättre-deltagaren Ken Ring verkar "ha problem" med bögar. Det framgår ganska tydligt om en läser Soraya Hashims respektive Robert Jacobsons blogginlägg. MEN. Ken Ring talar ju endast om att han inte förstår bögar.
 Han använder endast bög som skällsord i sina tweets.

Samt rappar "ogillande" om bögar i flera av sina låttexter (Ur låten Erfarenhet ”Försöker ändra lite lagar, lite fördomar. Med svordomar och ett hat för fucking bögungar”) Ingenstans vad jag har sett står det någonting om Ken Rings relation till flator. Ioförsig nämner han någonting om the circle of life och "naturlig" reproduktion där ett barn blir till mellan en man och en kvinna, så där skulle ju flator kunna räknas in. Men om en bortser från det verkar det faktiskt som Ken Ring bara "har problem" med bögar. Nu är det inte så att jag vill att alla journalister som intervjuar Ken ring ska ställa följdfrågan "men vad tycker du om flator då?" när han sagt något nedsättande/hatiskt om bögar. Jag är inte nämnvärt intresserad av Ken Rings relation till flator faktiskt. Det jag ställer mig tveksam till är att benämna en känsla av olust kopplat till bögar som homofobi. För homofobi= rädsla för homosexuella. Homosexuella= bögar OCH flator. Så när någon säger att hen hatar bögar, är hen automatiskt homofob då? Jag kan tycka att det blir exkluderande. Sen är det kanske paradoxalt att klaga på att vara exkluderad från hat, men jag tycker att detta, när hat mot bögar är lika med hat mot homosexuella, bidrar till ett osynliggörande av lesbiska.

PS Sen skulle jag ju kunna gissa vad Ken Ring tycker om flator. Mina fördomar säger mig att män som hatar bögar ÄLSKAR flator. Iallafall tanken på två tjejer som vill ligga med honom samtidigt, lex den populärkulturella myten om trekanten. DS
ueh

#LoveAlwaysWins


Russia is in the midst of a violent crackdown against lesbian, gay, bi and trans people - fueled by laws that make it a crime to be open about who you are and who you love.
The countdown is on for Russia’s winter Olympics and, very soon, all eyes will be on them.
The Olympic games are our best chance to end to Russia's outrageous anti-gay laws – but to do it, it’s going to take lots more of us to hear about what’s happening in Russia.
Watch this beautiful 2-minute video, and please share it with your family and friends. You can also sign the petition here: www.allout.org/en/actions/russia-attacks



Började gråta när jag såg denna. I Sverige kanske min tjej och jag ser oss om en extra gång över axeln innan vi pussas offentligt. I Ryssland är det att brott om vi skulle göra samma sak. Homofobin, hatet och förtrycket finns överallt och tar sig olika uttryck. Att olympiska spelen ens kommer att äga rum i Ryssland är rent ut sagt sjukt. Men nu när de gör det bör alla som har chansen ta tillfället i akt att protestera mot den ryska regimen.

måndag 4 november 2013

Vidarebefodrar ett tips

Jag vidarebefodrar ett tips från min bossiga mamma, se den här dokumentären!

Man för en dag

Diane Torr, ståupp-komiker från USA, arrangerar en workshop för kvinnor i Berlin där de utforskar manlighet och makt. Hon lär ut manligt kroppsspråk, ansiktsuttryck och klädkoder. Deltagarna skapar en manlig karaktär som de prövar på sina anhöriga och ute i olika sociala sammanhang. Kvinnorna som deltar är i olika åldrar, har varierande bakgrund och etnicitet. De beskriver hur de själva påverkas av att de tar plats, slutar att le och nicka. Kvinnorna studerar hur män agerar och rör sig i det offentliga rummet och försöker kopiera det manliga beteendet. Omgivningens reaktioner påverkar deras syn på hierarkier och könsroller. Diane Torr menar att det är utvecklande att studera vad det innebär att vara något annat än det invanda, traditionella.

Diane Torr säger massor av intressanta saker och dokumentären visar verkligen att kön är en social konstruktion. Lägg märke att för att gestalta en man bör en sluta nicka (visa sig uppmärksam) och le (visa sig vänlig och tillgänglig). Det är även väldigt enkelt att, som kvinnorna i dokumentären gör, iaktta män på stan. Dom är nämligen vana vid att vara agerande subjekt, inte observerade objekt, och känner därför inte av blickar på samma sätt som kvinnor.