fredag 27 april 2012

Hejhejfredag liveblogg

Hej finisar!
Vad sysslar ni med en afton som denna? Skoja, hade aldrig sagt så i verkligehetten hade sagt shu vad händer. Iaf kan ju berätta vad jag ska göra. Sitter här helt sminkad och fin, plus har hårsprejat hela fejjan för att det ska hålla. E lide hungrig men snart kommer Fia med falafel sen ska vi fezda med feministaz. Jaja, lägger väl upp en bild på mig själv då:

Obs tänkte även sätta i lite superfejk löshår från glitter snart, går all in  s a s. Förmodligen pga att jag inte fixat mig på överlänge.

Juste! E mycket stolt, två älsklingar har svarat på mina elva frågor! Thelma och Frida läs vettja!

Nu tycker jag Fia kan komma. Hejdå ha det fint kram

onsdag 25 april 2012

11-11


Bloggutmaningen, startad av Soraya Hashim, du svarar på 11 frågor, gör 11 egna och skickar vidare. Nu svarar jag på Kakans frågor!
1.       Hur mår du idag?
Jag är jättetrött och allmänt stressad, längtar till fredag då blir det gött inshallah.
2.       Vad ska du göra i sommar?
Jag ska jobba på waynez. Och min teatergrupp ska spela en pjäs för barn! Jag slänger upp mer info när det blir officiellt! Sen hoppas jag att jag kan chilla lite och njuta av livet också lerskrattarler
3.       Vilken musik lyssnade du på i mellanstadiet?
Vi lyssnade mycket på NRJ på mitt fritids, så dom hitsen som var då. Typ Kate Ryan och James Blunt. Hade liksom ingen speciellt utvecklad musiksmak.
4.       Vilket är ditt drömjobb?
Mitt drömjobb är FN ambassadör-politiker-läkare-skådespelare-kulturjournalist-författare-mediapersonlighet.
5.       Vad tycker du om modebloggar, asså egentligen?
Jag gillar dom! Eller ja, det kan bli lite tråkigt att läsa i längden, det står alltid samma grejer, uppmuntrar till konsumtion och därmed miljöförstöring osv. Men jag tycker det är fett med tjejer som gör sin egen grej. Lägg in lite systerskap och feminism i modebloggarna så blir det perfekt. Jag själv älskar ju att modeblogga, dvs lägga upp snygga bilder på mig själv.
6.       Tror du på gud?
Nej. Jag har velat tro på hen, men det funkar inte riktigt. Däremot tror jag absolut på att be, meditera, samtala med nära och kära som gått bort osv.
7.       Tänker du ofta på din sexualitet och vad tänker du då?
Nej inte så ofta tänker mest på tråkiga saker :( Men när jag tänker på den tänker jag att det är fett att jag är sann mot mig själv och bejakar den osv trots dom patriarkala normerna som trycker ner alla kvinnors sexualitet hela tiden.
8.       Vem är den koolaste du vet?
För svår fråga. Nicki Minaj om hon dessutom kom ut. Annars kanske Tiina Rosenberg.
9.       Brukar du knarka?
Nej.
10.   Har du satt dig in i countrymusiken än?
Nej inte riktigt. Har väl lyssnat på Ring of Fire och lite Dixie Chicks men det kan väl inte räknas?
11.   Har du odlat nåt nu inför sommaren, typ blomkrasse eller så?
Nej, tyvärr. Fast min pappa brukar iofs odla lite alfalfagroddar på vasken!
Varsågoda för svaren! Här kommer mina 11 frågor!
1.       Vad har varit ditt standardhumör den senaste månaden?
2.       Hur yttrar sig din PMS?
3.       Vilken person är bäst på att göra dig glad när du är ledsen?
4.       Vilken låt köar du på Spotify för att impa?
5.       Vilket är det godaste godiset?
6.       Vilket land vill du minst av alla bo i?
7.       Hur trivs du i staden du bor i nu?
8.       Vem saknar du?
9.       Vilken kändis vill du vara ihop med?
10.   Vem var din första förälskelse?
11.   Vad är ditt favorituttryck/ din standardfras?

Ja, sen var ju andra delen av utmaningen att delegera frågorna vidare. Känns lite som hybris och bestämma vilka som ska svara. Så fegar ur och säger: alla som vill får svara!!!! Fly mig en länk i kommentatorsfältet tack på förhand.

Hejhej puss



En tjock man med en smal fru

Som ni vet är detta tema mycket populärt i amerikanska komediserier! (originalspaning, Liv Strömquist i Pang Prego för ganska längesen) Detta kan vara i den tecknade fiktionen (Simpsons, Family Guy) såväl som i skådespelarnas verkliga fysik (Jims värld). Är inte mannen tjockare, kan han vara äldre (Modern Family) eller fulare (samtliga serier som gjorts någonsin). Nu tar Sverige till sig detta lyckade koncept, men i realityform!

Programmet "Älskling, du har blivit en tjockis!" på tv3 tar upp det allvarliga problemet med att den ene parten i ett (heterosexuellt) parförhållande har lagt på sig några kilon sedan paret träffades! "Tjockisen" som speakern glatt kallar hen, ska gå ner i vikt, tjockisens partnern ska agera coach och peppa partnern att gå ner så mycket som möjligt för att vinna det ultimata priset, 100.000 kronor.

Först och främst har vi ju problemet med att programmet går ut på att gå ner i vikt, inte att må bättre och leva längre genom att se över sina kost och träningsvanor. Med vänlig hälsning eran livstilscoach Filippa. Men om vi bortser från det här problemet så kommer nästa: om nu programmet går ut på att bara den ena delen av ett par ska gå ner i vikt så förutsätter en ju någonstans att det är den mest överviktiga i paret som ska tappa några kilon. MEN. Men. Men! När jag och mamma satt och degade i soffan och zappade förbi "älskling, du har blivit en tjockis!" i måndags, då var det den smala i paret som skulle gå ner i vikt!

Behöver jag ens säga att det var kvinnan som var den smala? Tv 3 filmade frun i paret när hon käkade goda bullar och unnade sig lite ostbågar i soffan framför tvn så att vi skulle förstå att hon var en m y c k e t dålig människa. Men, jag var fortfarande förvirrad. Där satt en kvinna med lite trivselvikt. Men brevid henne satt en karl med mycket hälsovådlig bukfetma. Vem var det som var tjockisen nu igen? Ah just det, det var hon, för hon äter bulle. Till råga på allt ville maken att hon skulle bli lite tajtare för att de skulle ha det lite "roligare i sovrummet". Så hon fick träna lite allt möjligt, gym och poledancing. VA!?

Jag blev sjukt provocerad av detta. En annan som också blev det är Emma Knyckare, lyssna på hennes inslag från Tankesmedjan:

Lyssna: "Tv3 har äntligen hittat ännu en lösning för oss tjockisar!"




Jag är livrädd för programledaren/personlige tränaren också, tror inte jag kommer se det här programmet igen.

söndag 22 april 2012

Jämställdhet i politiken

Glad söndag!

Tänkte lite på det här med jämställdhet i politiken. I fredags när jag satt och försökte få liv i min ynkliga, förkylda kropp genom att käka lite frulle höll jag på att sätta allt i halsen när jag fick syn på detta på Sydsvenskans ledarsida:
 Nu har vi fått en ny försvarsminister som heter Karin Enström. Hon är moderat och kvinna. Nu väger alltså vågskålen (ding-ding-ding-ding) över på kvinnornas sida i regeringen, dom är tretton och männen elva stycken. "HERREGUD" tänkte Svenska Dagbladet "VI MÅSTE RINGA UPP GUDRUN SCHYMAN OCH BE HENNE KOMMENTERA DETTA" Ja hallå detta är Gudrun Schyman, sa kanske vår älskade, tappra, ständiga feministiska förkämpe när Svenskan ringde. Vad Gudrun exakt sa, enligt Sydis som i notisen ovan återger valda delar av intervjun, är att detta var "alldeles utmärkt" och att hon nämnde "målet om jämställdhet" och berömde regeringens könsfördelning.

Nu följer min föreställning om vad som hände när den som skrev notisen ovan läste Gudrun Schymans kommentar i Svenska dagbladet.

När Sydsvenskans skribent läst detta får hen flippen och blir jätterädd. Änglarnas trumpeter ljuder i hens öron. Apokalypsen är nära. Hen kan riktigt känna hur skrivbordet skakar. För jämställdhet är väl inte att det sitter två fler kvinnor än män i regeringen? Jämställdhet är väl att det sitter exakt precis lika många män och kvinnor i regeringen? Jämställdhet är väl femtio procent? Fifty-fifty? Självklart inte när det gäller föräldraförsäkring, där ska ju var och en få bestämma själv, jo jag tackar mitt liberala hjärta, nämen oj nu glider jag visst iväg i tanken, Gudrun var det ja. Gudrun. Gudrun. G-u-d-r-u-n. Efter att skribenten tänkt denna tanke skulle du förmodligen, om du suttit bredvid hen vid detta tillfälle, sett ett ljus tändas i vederbörandes ögon. En millisekund efter att du sett denna lilla ljusglimt hade du förmodligen hoppat till av skräck. För det är då hen antagligen stämmer upp i detta hjärtskärande skri: GUDRUN SCHYMAN HAR INTE SAMMA UPPFATTNING OM JÄMSTÄLLDHET SOM JAG! GUDRUN SCHYMAN TYCKER ATT JÄMSTÄLLDHET INNEBÄR TJUGEFYRA KVINNOR OCH NOLL MÄN I REGERINGEN! DETTA ÄR EN SKANDAL!

Skriet klingar av. Skribentens blick är fylld av beslutsamhet. Hen slår upp locket på datorn och börjar febrilt knattra ner några väl valda ord om Gudrun Schymans syn på jämställdhet. Och det är nu det går upp för dig.  Du sitter där, på en kontorsstol brevid skribenten, kanske har du till och med en kopp kaffe i handen. Och allt bara faller på plats. Pusslet blir lagt. Polleten trillar ner. Du känner igen personen som så febrilt hamrar på tangentbordet. Det är ju Pär Ström! Eller, som jag föredrar att säga, han-som-inte-får-nämnas-vid-namn. "Hej på dig din gamle jämställdist" kanske du hade sagt då "så det är här du är medan du tar en lite paus från Genusnytt?" Pär Ström bara mumlar till svar. Han är väldigt upptagen med sin lilla notis om Gudrun Schymans skeva syn på jämställdhet. "Kanske lika bra det" tänker du och smyger därifrån "ofta jag hade velat prata med honom". Ett tag så funderar du på att hälla ut ditt kaffe  över Pär Ströms tangentbord. Om du gjorde det eller inte tänker jag såklart inte avslöja här.

Jag vill avsluta detta inlägg, där jag återger en hypotetisk version av händelserna bakom notisen "Falsk matematik" publicerad på Sydsvenskans ledarsida den tjugonde april 2012, med att ge skribenten bakom notisen (Pär Ström eller ej) en stor, varm kram. Jag vill även ge den person på Sydsvenskan som beslutade att de skulle publicera notisen en kram. KRAM

torsdag 19 april 2012

hej

Åh jag vill också göra ett sånt här inlägg där jag besvarar massa frågor!!! Hittade ett på falskheten. Tycker ni det är för tråkigt att läsa måste ni inte.



1. Hur gammal är du om fem år? 24 och det kommer att vara underbart. Inshallah
2. Vem tillbringade du minst två timmar med i dag? Min kusin, hon kom hit, bad henne köpa sojamjölk till kaffet och så köpte hon kakor också!!! Älskling.
3. Hur lång är du? 178 cm lång. amazon
4. Vilken är den senaste filmen du sett? John tucker must die. satt o kommentera  med Thelma, det var skitsköj.
5. Vem ringde du senast? Min kusin.
6. Vem ringde dig senast? Min kusin.
7. Hur löd det senaste sms:et du fick? Det var på whatsappen, lite glitter, smileys och hjärtan.
8. Föredrar du att ringa eller skicka sms? Smsa alla gånger. Pratar endast i telefon med min familj och kanske två kompisar.
9. Är dina föräldrar gifta eller skilda? Lyckligt gifta
10. När såg du senast din mamma? Ser henne nu :)
11. Vilken ögonfärg har du? Hazel eyes. Ett snyggare namn för gröna med lite bruna streck i.
12. När vaknade du i dag? Klockan 07.30. Fast sen snoozade jag en halvtimme, det är helt omöjligt för mig och gå upp dir när klockan ringer.
13. Vilken är din favoritjulsång? Julsång hmm kanske Gläns över sjö och strand, den e fin
14. Vilken är din favoritplats? Släktens sommarstuga, i skogen och vid havet. O herre min lille jesus nu längtar jag dit asmycket.
15. Vilken plats föredrar du minst? Min skola :)
16. Var tror du att du befinner dig om tio år? Vilken ångestfråga, tänker inte ens svara.
17. Vad skrämde dig om natten som barn? Inget? Var inte så rädd. En gång när jag var liten började jag dock gråta på natten pga olyckligt kär i fiktiv figur. Pappa tröstade mig 
18. Vad fick dig verkligen att skratta senast? Det var när jag berättade anekdoter om en knäpp nörd jag känner för min kusin. Skrattar alltid som mest åt mig själv =D
19. Hur stor är din säng? Inte stor alls
20. Har du stationär eller bärbar dator? Men asså va? vem har en stationär dator?
21. Sover du med eller utan kläder på dig? medultimat är en sliten shirt som är riktigt söndertvättad o mjuk så den nästan håller på att gå sönder.
22. Hur många kuddar har du i sängen? meh tråkig fråga. 1 till 4
23. Hur många landskap har du bott i?  ett skåne forever
24. Vilka städer har du bott i? en malmö forever
25. Föredrar du skor, strumpor eller barfota? Barfota!!! släpp ut fötterna, låt dom andas!!!
26. Är du social?Svar jag mycket. Mest mot folk jag tror jag kommer tycka om dvs tjejer eller folk jag redan gillar dvs också tjejer.
27. Vilken är din favoritglass? Choklad
28. Vilken är din favoritefterrätt? för lik fråga. också nåt med choklad
29. Tycker du om kinamat? Älska min kompis mammas friterade räkor för mycket, äter tills ja håller på att sprängas
30. Tycker du om kaffe? Det är cirka mitt livselixir
31. Vad dricker du till frukost? Thé
32. Sover du på någon särskild sida? alternerar s a s
33. Kan du spela poker? Nä. har dock gjort d några gånger ändå i icke-proffesionella sammanhang
34. Tycker du om att mysa/kela? Ja :-)
35. Är du en beroendemänniska? Kanske? Nej tror inte det
36. Känner du någon med samma födelsedag som din? Nej
37. Vill du ha barn? Ja. i framtiden. får lite framtidsångest nästa fråga
38. Kan du några andra språk än svenska? English Deutsch o ja bevisar det genom att skriva namnen på respektive språk på det egna språket
39. Har du någonsin åkt ambulans? Nej. Men jag har blivit sydd i min tå och blivit utredd för laktosintolerans om det kan va nåt
40. Föredrar du havet eller en bassäng? Havet i bassänger kissar småbarn och fulla turister
41. Vad spenderar du helst pengar på? Att gå *på lokal* nagellack o kläder
42. Äger du dyrbara smycken? Vadå vad räknas som dyrbart? Jo men jag har ett sånt bi från kreta i guld jag fick av min farmor, det är säkert dyrbart plus enormt affektionsvärde
43. Vilket är ditt favoritprogram på tv? Kaka på Kaka. Undrar vad jag ska leva för på torsdagar nu när säsongen är slut
44. Kan du rulla med tungan? Jupp. men kan inte göra skålen
45. Vem är den roligaste människan du känner? Min lillasyster hon är fantastisk både på visuell humor, slapstick, crazy dans, situationskomik och klassiska skämt
46. Sover du med gosedjur? Nej men jag brukar krama en kudde, ingen skillnad egentligen
47. Vad har du för ringsignal? Nån Bollywood inspirerad dänga. tyckte väl den va fetast på luren. men jag har alltid ljudlöst så ingen behöver höra den någonsin.
48. Har du kvar klädesplagg från då du var liten? päronen har sparat i en låda
49. Vad har du närmast dig just nu som är rött? En tejphållare
50. Flirtar du mycket? Ändå
51. Kan du byta olja på bilen? hahahahahah
52. Har du fått fortkörningsböter någon gång? skrattar
53. Vilken var den senaste boken du läste? Jag läser Sorrows of an American av Siri Hustved. kämpar på fast den är tradig
54. Läser du någon dagstidning? Sydsvenskan
55. Prenumererar du på någon veckotidning? svar negativum
56. Dansar du i bilen? Det har hänt, bland annat patteshejken
57. Vilken radiostation lyssnade du till senast? P3
58. Vad var det senaste du krafsade ner på ett papper? Det var den där lappen till min handledare "hej heléne. Välkommen tillbaks ;) // Filippa"
59. När var du i kyrkan senast? Ouff ja vet inte. är konfirmerad o allt men känner mig inte så kristen nuförtiden. Nu kom jag på! det var 12 december på luciakonsert
60. Är du lycklig? Asså just nu? nej. Men jag är nöjd. var lycklig innan idag nån timme, kommer säkert va nån gång imorgon. Lycka är ingen konstant känsla för mig utan mer ett tillstånd som kommer och går
Bjuder på denna pusspusshej

Here Comes the Sun

Nu tänkte jag berätta om denna föreställning jag var och såg på Intiman igår. Det var med min dramagrupp så skolan pröjsade, gött med gratis kultur! I alla fall, jag var allmänt osugen på livet, svag och trött igår. Kanske inte det bästa tillståndet att se en 2,5 timmar lång föreställning om döden (inklusive paus). Men det var ganska gött ändå. Teamet bakom föreställning (Copy paste Klas Abrahamsson, Ronny Danielsson och Roger Lybeck) har tidigare gjort den bejublade föreställningen All We Need is Love. Män som gillar Beatles verkar dom vara.

Hursomhelst, Here Comes the Sun är till viss del baserad på intervjuer med människor som varit eller är i kontakt med döden på något vis. Skådespelarna gestaltar en begravningsentreprenör, en cancerpatient, en FN-arbetare från Afghanistan osv. Däremellan var det lite konstlade arty-farty danser, förmodligen för att det inte skulle bli för mycket att ta in på en gång. Tyvärr kändes det mest lite töntigt. Det bästa var Marianne Mörcks egna anekdoter. Ett geni är hon denna kvinna, fucking älskar henne. Så rolig och allt hon säger går rakt in i hjärtat. Lika fantastiskt var Cecilia Lindroths porträtt av en kvinna med bröstcancer som är tacksam för varje soluppgång och längtar efter falafel. Och Mörck och Lindroth tillsammans när de är två hårt arbetande hemtjänstare som dricker kaffe och pratar om sitt jobb.

Så, en fin föreställning, men ni hade kunnat hoppa över den tjatige gubben med alzheimers. Usch nu kände jag mig hjärtlös. Ja, alzheimers är hemskt, men så fort jag ser en babblande gubbe stänger jag av hjärnan. Och hela föreställningen kändes kanske väl lång. Samt dansen. Teaterdans kan funka fint (se bara på den hypnotiska tapeten som jag rekommenderar starkt!) men det måste kännas okonstlat. Och det gjorde det inte här.

Here Comes the Sun
Cecilia Lindroth som cancersjuk, oh gud hjärtat bara brister av hennes leende.
Here Comes the Sun
Älskar henne.

mamma jag är färdig

med mitt projektzzzzarbeit! Sunshinehappysmilingjoy. Dock att jag är chockförkyld. Men en kan väl inte få allt här i världen. Imorgon ska jag skriva ut arbetet och placera det på min handledares skrivbord tillsammans med den här post it lappen:
Det skadar aldrig att visa sin lärare lite uppskattning! Brukar köra lite cougar style på dom jag tycker om. skoja. eller? Hon har dessutom varit borta en vecka, därav blev även min deadline uppskjuten en vecka och det är jag oändligt tacksam för.

Nu är jag fri som en fågel! Ska ba avsluta alla andra kurser också :))))))))))))))

måndag 16 april 2012

Jag vill blogga

Hej läsare av denna blogg!

Vill skriva ett viktigt, bra, djupt, analyserande inlägg om en viktigt feministisk fråga!!! Men jag hinner inte. Håll ut, jag kommer snart tillbaka, ska bara skriva klart mitt projektarbete som ska in på onsdag. Det handlar om skolans likabehandlingsplan och genomsyrar mitt liv och finns ständigt i mina tankar. Häromnatten drömde jag t.ex. att jag skällde ut rektorn för att vi har så heterosexistisk undervisning leeeeeer.

Nu ska jag skriva, puzz

Visslar lite

onsdag 11 april 2012

Feminism och "roliga nyheter"

Jag är oändligt trött på att

  • Feminism
  • Jämställdhet
  • Sexism
  • Normer
  • Könsroller
ofta börjar debatteras (eller "debatteras") pga "roliga" eller "knasiga" nyheter. Tex när språkrådet lanserade ordet tjejsamla som en beskrivning för att samla på något i måttlig mängd. Sen har vi den här roliga nyheten:


En pisseria nånstans i Sverige har en " Tjej pizza" på sin meny. Dom har också en pizza med grollad aubergine!

Min poäng är att det känns som om media gärna tar upp feministiska frågor i samband med såna här lite knasiga skojsiga nyheter. Också kanske en liten specialare "Hur mår kvinnorna" med statistisk över lön, hemarbete och våld inför 8 mars. Varför pratar vi inte om dom här frågorna varenda jävla dag. Kvinnor får fortfarande lägre lön än män för samma arbete. Kvinnor gör fortfarande den största delen av hemarbetet i ett heterosexuellt parförhållande. Kvinnor blir fortfarande utsatta för patriarkalt våld, både fysiskt och psykiskt. Kvinnor tvingas fortfarande in i en snäv och trång könsroll som inte passar någon. Kvinnor utsätts fortfarande för dubbelbestraffning när de försöker passa in i den här normen. Vi ska vara kåta, glada, tacksamma, hora, madonna, smala, men inte för smala, stora bröst, men inte opererade, sminka oss, men inte för mycket, vara duktiga på det mesta, men inte skryta om det osv osv i all oändlighet.

Men det är sällan något av allt ovan blir en "snackis". Istället blir det grejer som tjej pizzan. Visst, vi bör prata om det också. men det vore ju gött om det ledde till en mer långsiktig debatt och på sikt även förändring. Och inte sluta med ett lokalreportage där ägaren till pisserian bedyrar att hen älskar kvinnor, inte förstår vad hen gjort för fel men visstvisst, upprör det många så döper hen om pizzan på menyn. Sen dröjer det jättelänge innan vi snackar om feminism igen. Hej då

måndag 2 april 2012

Öppet brev till alla läsare

Hej kära läsare. Den här veckan ska jag ordbajsa ur mig mitt projektarbete. Ber till gud att det Amanda sa stämmer, ordbajs kan bli guld. Ja, därför kommer jag nog inte blogga så mycket. Ha det så bra i alla fall, puss på er!
ps. imorgon fyller jag år ds.